Statul va despagubi persoanele fizice care si-au transferat dupa 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achizitionarea unui autoturism Dacia in limita unui plafon de 100 milioane de lei, prin emisiuni de titluri de stat, prima fiind lansata pe 4 august, cu scadenta la o luna, fara dobanda.

"In limita plafonului stabilit, Ministerul Finantelor Publice va proceda la emisiuni de titluri de stat pe numele B.R.D. Groupe Societe Generale de valori nominale totale egale cu valorile totale ale despagubirilor", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de Guvern privind aprobarea elementelor tehnice pentru despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni - CEC in vederea cumpararii de autoturisme, scrie Mediafax.

Sumele vor fi compuse din valorile totale ale despagubirilor calculate cu raportare la perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 1990 si 31 decembrie 2013 pentru deponentii care au depus bani la CEC inainte de 1 ianuarie 1990, totalul valorii despagubirilor raportate la perioada cuprinsa intre data efectuarii depunerii pana la data de finele anului trecut pentru cei care au efectuat depuneri intre 1 ianuarie 1990 si 15 februarie 1992, precum si totalul despagubirilor stabilite prin hotarari judecatoresti executorii, care n-au putut fi aplicate din cauza neconcordantei legislative.

In primele doua cazuri, sumele sunt calculate de BRD prin indexarea sumelor transferate de la CEC astfel: din suma transferata se va deduce dobanda legala bonificata de CEC pe durata in care a fost acordata, valoarea rezultata se indexeaza cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, ulterior deducandu-se dobanda legala bonificata de BRD pe intervalul in care a fost acordata.

Din calculul valorii totale a despagubirii pentru deponentii care si-au transferat depozitele de la CEC la BRD vor fi eliminati deponentii care au incasat despagubirea ca urmare a executarilor silite asupra conturilor statului sau prin plata voluntara si sunt excluse depunerile de sume efectuate la BRD dupa data transferului depozitelor de la CEC.

Valoarea nominala individuala a fiecarui titlul de stat este egala cu valoarea individuala a despagubirii determinata pe numele fiecaruia dintre deponenti. Titlurile de stat sunt nenegociabile, nepurtatoare de dobanda si au scadenta la 03 septembrie 2014.

Pentru emisiunile de titluri de stat care se vor efectua ulterior, in limita plafonului stabilit, datele de emisiune si scadenta se vor mentiona in prospectele de emisiune a titlurilor de stat.

Totodata, proiectul de hotarare prevede majorarea cu 222.231 de lei a valorii totale a despagubirii pentru persoanele fizice care au depus bani la CEC pana la 15 februarie 1992 pentru achizitia de masini Dacia.

Suma suplimentara reprezinta cumulul despagubirilor rezultate din necesitatea recalcularii despagubirilor acordate pentru patru deponenti, din neincluderea in lista initiala a unui deponent, precum si a despagubirilor rezultate din sase hotarari judecatoresti executorii.

Valoarea totala a despagubirii stabilita printr-o ordonanta de urgenta din 2007 a fost de 759,78 milioane lei, reprezentand cumulul despagubirilor calculate de CEC prin indexarea, de la data depunerii pana la 31 iulie 2007, a sumelor existente in cele 37.462 de depozite constituite, cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, din care se deduce dobanda legala bonificata de CEC pe perioada in care a fost acordata.

Deponentii au beneficiat la 30 octombrie 2008, in baza ordonantei din 2007, de acordarea efectiva a despagubirilor calculate.

Suma suplimentara va fi asigurata de Ministerul Finantelor Publice printr-o emisiune de titluri de stat pe numele CEC Bank lansata tot la 4 august si rascumparata la 3 septembrie.

Pentru cei care si-au transferat banii de la CEC la BRD, statul a prevazut despagubirea printr-o lege din 2008, insa nu a putut fi pusa in practica din cauza unor necorelari legislative.

Pentru a-si recupera banii, deponentii trebuie sa se prezinte in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern la o agentie BRD cu documente doveditoare in original ale sumei depuse la CEC, un act de identitate valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz, precum si declaratie pe proprie raspundere autentificata notarial ca nu au incasat despagubirea.

In ceea ce priveste impactul asupra bugetului general consolidat, Finantele mentioneaza in nota de fundamentare ca titlurile de stat emise pentru acoperirea financiara nu reprezinta plati din bugetul de stat, ci determina doar majorarea datoriei publice guvernamentale cu suma de 100 milioane lei si ca, prin emiterea de titluri de stat cu scadenta la o luna, se majoreaza cu aceeasi suma volumul refinantarilor titlurilor de stat aferente lunii septembrie 2014 la nivelul estimat de un miliard lei.

"Conform Sistemului European de Conturi (ESA 95) cu valoarea acestor titluri de stat se va majora datoria guvernamentala, si in acelasi timp sunt tratate ca transferuri de capital ale administratiei publice catre populatie, se evidentiaza statistic in conturile nationale la data emiterii acestora si vor majora deficitul bugetar calculat conform metodologiei Sistemului European de Conturi cu valoarea nominala a acestora la data emisiunilor de titluri de stat", se precizeaza in document.

Sumele reprezentand valoarea totala a despagubirilor acoperite prin lansarea emisiunii de titluri de stat rascumparabile la scadenta, la o luna de la lansare, conduc la cresterea datoriei publice, iar dobanda aferenta imprumutului de refinantare contractat de pe piata titlurilor de stat se va reflecta in bugetul de stat al anului in care acesta este scadent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri