Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea (FP), si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au organizat in data de 28 octombrie, la Bucuresti, o conferinta comuna pentru a discuta bunele practici si provocarile in ceea ce priveste guvernanta corporativa pentru companiile din Romania.

“Intrucat este una dintre cele mai importante prioritati ale sale, Fondul Proprietatea a promovat intens imbunatatirea standardelor de guvernanta corporativa in toate companiile din portofoliul sau, inclusiv in cele de stat, de peste trei ani. Principii de baza ale guvernantei corporative precum raspunderea, impartialitatea, responsabilitatea, independenta si integritatea top managementului si a directorilor neexecutivi contribuie la o separare clara a rolurilor si a responsabilitatilor, rezultand in cresterea profitabilitatii si a competitivitatii companiilor de stat, spre beneficiul pe termen lung al tuturor actionarilor, inclusiv al statului roman", a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Comentand pe marginea celor mai recente evolutii, Greg Konieczny a adaugat: “Salutam infiintarea Comisiei Interministeriale pentru monitorizarea implementarii OUG 109/2011, care are ca scop supravegherea, la nivel guvernamental, a implementarii standardelor de guvernanta corporativa in companiile de stat si sper ca va deveni operationala in curand. In plus, am observat progrese mai vizibile in implementarea OUG 109/2011 si performanta financiara in companiile listate decat in cele nelistate. Speram sa vedem mai multe IPO-uri ale companiilor de stat in viitorul apropiat, ceea ce ar trebui sa sustina semnificativ economia Romaniei si bugetul de stat”.

Pentru o economie in tranzitie, precum cea a Romaniei, o guvernanta corporativa puternica in companii sporeste increderea investitorilor locali si straini, considera Gian Piero Cigna, Senior Counsel pentru Guvernanta Corporativa in cadrul BERD.

Recent, BERD a ajutat producatorul de gaz Romgaz si distribuitorul de electricitate Electrica sa realizeze planurile de actiune in domeniul guvernantei corporative, in demersul lor de listare prin intermediul unor IPO-uri. Angajamentul ambelor companii pentru adoptarea unor standarde inalte de guvernanta corporativa, sisteme interne de control si practici de management de mediu a contribuit la o mai mare incredere din partea investitorilor.

Dr. Peter Jansen, MBA, Membru al Consiliului de Administratie al Romgaz si Lector Senior la London School of Business and Finance, a adaugat: “Guvernanta corporativa incearca sa asigure faptul ca interesele tuturor actionarilor sunt reprezentate, prin crearea de transparenta si responsabilitate. Directorii neexecutivi sunt forta motrica din spatele guvernantei corporative, intrucat supravegheaza managementul executiv si il determina sa isi asume responsabilitatea”.

La eveniment au participat reprezentanti ai unor companii precum Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, CE Oltenia, Posta Romana, sau Hidroelectrica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri