Autoritatile din orasul marocan Oujda, situat in nord-estul tarii, au decis interzicerea maslinilor pe teritoriul localitatii, din cauza riscului de alergie la polenul arborelui, iar locuitorii trebuie sa smulga toti pomii din oras pana la finalul anului, scrie Mediafax.

Masura inedita a autoritatilor implica smulgerea din radacini a mii de maslini de pe teritoriul orasului cu aproximativ 500.000 de locuitori, fie ca sunt pe trotuare, langa casele oamenilor sau in parcuri. Primavara, in perioada de inflorire a maslinilor, polenul acestui arbore "este una dintre principalele cauze ale alergiilor respiratorii sezoniere", a declarat Omar Hijra, primarul orasului Oujda, de profesie farmacist.

Maslinii reprezinta "90% dintre arborii plantati in ultimii ani in anumite cartiere", a mai spus edilul care a sustinut ca masura luata de Primarie este aprobata de cea mai mare parte a locuitorilor. Daca maslinii nu vor fi smulsi pana pe 31 decembrie, autoritatile vor efectua operatiunile pe cheltuiala proprietarilor, dar, potrivit primarului, curatarea orasului de arborii problematici va putea dura pana la cinci ani, fiind vorba de mii de pomi. Maslinii smulsi vor trebui replantati de catre proprietari in afara localitatii sau vanduti.

In ultimii 20 de ani, productia de masline a crescut cu aproape 60% la nivel mondial, avans generat de tari precum China, Statele Unite, Australia si Canada, potrivit Consiliului International al Uleiului.

Citeste si:
Spania vrea sa inalte si mai mult gardul de la frontiera cu Marocul
Spania va inalta gardul de...
Sursa foto: Masline, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat costa consultatiile si analizele pentru o persoana alergica