Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat ca nu a renuntat la impunerea comisionului de intermediere de pana la 10% pentru asigurari, ci si-a luat un ragaz pentru a argumenta acest lucru, aratand ca nu va accepta niciodata ca locurile de munca sa fie subventionate prin firme de asigurari.

Intrebat in legatura cu faptul ca nu a reusit sa impuna comisionul de intermediere de cel mult 10% si daca renunta la idee, Negritoiu a raspuns ca nu a renuntat la aceasta modificare. "Comisionul de 10% a ridicat foarte multe emotii. Daca va uitati, o sa vedeti ce multe proteste au fost, inclusiv ca distrugem locurile de munca. Eu nu voi accepta niciodata ca in Romania locurile de munca sa fie subventionate prin firmele de asigurari. Nu am renuntat, am avut interventii si de la Federatia Internationala a Brokerilor si locale sa fundamentam mai bine aceasta masura si nivelul comisionului si noi ne-am luat un ragaz sa facem o analiza, comisioanele sunt transparente si acum o sa le inregistram, monitorizam si daca costurile de intermediere nu scad in trei luni de zile, noi suntem liberi sa introducem comisionul si sa limitam la 10%. Vrem sa vedem si cheltuielile de achizitie directa si costurile asiguratorilor in legatura cu politele si ne va da posibilitatea mai buna de ce vrem 10%", a spus Negritoiu, relateaza Mediafax.

El a mai spus ca "pietele mature" nu au comisioane mai mari de 10% si a dat ca exemplu Italia, care aplica un comision de 5%. ASF a lansat in iulie un proiect de modificare a normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul CSA 14/2011.

Potrivit proiectului, asiguratorii care emit polite de raspundere civila auto vor trebui sa aiba un anumit grad de solvabilitate pentru activtatea de asigurari generale si vor fi obligati sa mentioneze pe politele RCA comisionul de intermediere, care nu va depasi 10% din primele incasate pe acest segment. Una din prvederile proiectului ii obliga pe asiguratori sa mentioneze comisionul de intermediere pe polita de asigurare RCA atat in valoare absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu a declarat, miercuri, la comisia pentru buget din Camera Deputatilor si ca va reanaliza pana in februarie situatia politelor RCA pentru tineri, pentru a vedea de ce sunt atat de mari. Negritoiu a fost audiat la comisia de buget a Camerei Deputatilor, unde a raspuns mai multor intrebari ale deputatilor.

”Trebuie sa ne aplecam mai mult asupra consumatorului si, in special, m-am angajat sa facem un plan de analiza a situatiei RCA pentru tinerii asigurati. Noi avem in vedere sa intram intr-o analiza cu toate societatile de asigurari care ofera acest produs, sa vedem de ce sunt asa de mari, sa intelegem, sa solicitam recalcularea, reanalizarea si m-am angajat ca pana in februarie sa vin cu un rezultat, sa informez comisia si, in acelasi timp sa vedem si rezultatele din piata”, a spus Negritoiu.

El a adaugat ca in anul 2015 va fi o monitorizare permanenta a acestei probleme, aratand ca va trebui sa se defineasca notiunea de tineret. ”Toti au standarde diferite si vrem sa uniformizam si vrem sa punem o presiune si sa eliminam excesele si tratamentele diferentiale”, a mai aratat Negritoiu. El a adaugat ca doreste sa trateze problema tinerilor ca fiind una speciala. ”Vrem sa tratam problema tinerilor ca fiind una speciala si noi ne propunem o analiza la nivelul societatilor de asigurari, va fi in trimestrul I anul viitor, cand incep sa ne notifice cu pretul si o sa ne uitam eventual la o standardizare sau la o modulare la nivelul societatilor de asigurari a acestor preturi”, a afirmat Negritoiu, adaugand: ”Daca este nevoie sa mai modificam ceva, noi modificam”.

Comisia de buget din Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, propunerea formulata de deputatul PNL, Andreea Paul, pentru audierea conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), saptamana viitoare, in legatura cu situatia politelor de asigurare auto RCA si a scumpirii acestora. Solicitarea PNL a venit dupa ce Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a organizat, martea trecuta, un miting de protest, la adresa comportamentului protectionist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) il practica fata de companiile de asigurari. Mitingul a avut loc in fata Palatului Parlamentului si a sediului ASF.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a mai spus si ca este posibila introducerea unui "RCA continuu", astfel incat la achizitia unei noi polite proprietarul masinii sa prezinte si vechiul RCA, benefiind in acest caz, eventual, de un bonus.

"Probabil o sa introducem si RCA-ul continuu, ca atunci cand o sa cumperi un RCA sa-l arati si pe cel vechi. Avem in program si un acord cu politia, sa urmarim tot ce se intampla pe parcurs, cine nu are RCA, cine are fraude, cine are accidente, pentru a corecta dimensiunea pagubelor ca sa putem sa acoperim valoarea", a afirmat Negritoiu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri