Potrivit lui Jurconi, in PNDR sunt disponibile 150 de milioane de euro, din care aproximativ 10.000 de ferme de familie vor primi 15.000 de euro pentru start-up-uri. "Ca oamenii astia sa se dezvolte, au nevoie de capital de lucru. Bancile, in acest moment, nu intrevad o solutie de creditare pentru start up-uri, care n-au niciun trecut economic si niciun capital. Si atunci este un loc corect pe piata pentru cei care doresc sa ajute agricultura, nu interesat, sub forma unor microcredite. Ne-a venit ideea sa acoperim aceasta zona prin constituirea unui fond de microcreditare privat", a spus seful Pro Agro.

Federatia cauta un fond de investitii privat dispus sa finanteze proiectul. "Cautam un fond privat, un fond strain, si suntem in discutii de ceva vreme cu mai multe entitati care cred ca acest proiect este fezabil. Va fi o structura privata, un IFN. Aceasta va oferi microcredite intre 5 si 50.000 de euro acestor start up-uri. Este o piata uriasa, iar clientii pot garanta cu pamantul sau cu subventiile, dupa caz", a mai spus Jurconi.

Fermierii ar putea primii banii pe cinci ani sau ar putea avea acces la o linie deschisa de finantare. Fondul ar putea avea o capitalizare de start de 50 de milioane de euro. La un credit de 10.000 de euro, afirma oficialul federatiei, vor beneficia de bani 5.000 de exploatatii comerciale care apar in toate judetele tarii si care vor reprezenta modele pentru alti agricultori.

Fondul ar putea acorda primele imprumuturi pana la finele anului viitor. "Vorbim de bani internationali. N-am intalnit romani care sa fie dispusi sa puna la bataie 50 de milioane de euro", a precizat Jurconi.

Sursa foto: Agricultura, Shutterstock.com