Peste 500 de milioane de ferme de familie exista in prezent la nivel mondial, acestea fiind modelul predominant in agricultura si cel mai important furnizor de hrana atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare, arata o analiza publicata de The Guardian.

“Fermele de familie pot creste disponibilitatea alimentelor in tarile sarace, pot conserva produsele traditionale, asigura tranzitia catre o alimentatie mult mai sanatoasa si cel mai important contribuie la securitatea alimentara si pe viitor”, considera Jose Graziano da Silva, director general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Dialogurile purtate cu fermierii releva faptul ca necesitatile lor sunt identice oriunde in lume. Acestea includ asistenta tehnica, o atentie speciala acordata femeilor fermier si cresterea participarii tinerilor in activitatea acestor ferme.

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite estimeaza ca producatia de alimente va trebui majorata pana in 2050 cu 60%. In conditiile actuale mare parte din aceasta crestere ar trebui sa vina din zona fermelor de familie din tarile in curs de dezvoltare, inclusiv din statele sarace.

Potrivit datelor FAO, 80% din terenurile agricole din Africa Subsahariana si Asia sunt detinute de mici fermieri (fiecare lucreaza pana la 10 hectare). In timp ce 75% din alimentele pe care le consumam sunt generate de 12 plante si 5 specii de animale, fermele de familie conserva multe specii rezistente la schimbarile climatice.

Ferme de familie

Sursa foto: FAO

Femeile reprezinta 43% din forta de munca din sectorul agricol din tarile dezvoltate, respectiv 50% din Asia de Est si Sud-Est si in anumite regiuni din Africa.

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite estimeaza ca producatia de alimente va trebui majorata pana in 2050 cu 60%. In conditiile actuale mare parte din aceasta crestere ar trebui sa vina din zona fermelor de familie din tarile in curs de dezvoltare, inclusiv din statele sarace.

Cati bani vor fi pompati in fermele de familie din Romania

Numarul afacerilor in agricultura a avut una dintre cele mai bune evolutii, cu peste 20.700 de noi entitati infiintate in anul 2012, conform raportului privind sectorul IMM din Romania, editia 2013, realizat de catre Fundatia Post-Privatizare.

Ministerul Agriculturii a pus la dispozitia fermierilor, anul trecut, 50 de milioane de euro, pentru infiintarea a 1.000 de ferme familiale.
Statul a finantat proiecte din sectorul vegetal, horticol si zootehnic. In ceea ce priveste zootehnia, sprijinul este destinat celor care au 3-4 vaci si vor sa se extinda la 15-20 de animale.

Bugetul PNDR 2014-2020 a fost redus de la 8,12 miliarde de euro in perioada 2007-2013 la 7,8 miliarde de euro in perioada 2014-2020. Conform oficialilor, cel putin 30% din fondurile disponibile prin PNDR in urmatorul exercitiu financiar vor fi alocate masurilor de agromediu.

La mijlocul lunii iunie, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), vor lansa o noua sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru Masura 121 – "Modernizarea exploatatiilor agricole", adresata celor care vor sa dezvolte ferme familiale.

Pentru aceasta sesiune vor fi alocati circa 50 de milioane de euro, pentru finantarea a peste 1.000 de proiecte. Sprijinul nerambursabil va fi de maxim 50.000 de euro pentru un proiect. Valoarea maxima eligibila a investitiei nu trebuie sa depaseasca 125.000 de euro.

In prezent, la nivel national, sunt 800.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare de teren si 11.000 de fermieri care primesc jumatate din fondurile pe care tara le are la dispozitie pentru ca acestia din urma gestioneaza jumatate din suprafata agricola a Romaniei.

In schimb, Laurentiu Baciu, presedinte al Ligii Asociatilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), sustinea ca modelul fermelor familiale a fost introdus in Franta in urma cu 50 de ani, insa nu s-a dovedit a fi unul viabil.

“Nu stiu ce avem de tot ne uitam in ograda francezilor. Calcam pe urmele lor cu aceste ferme de familie, un model pe care ei l-au introdus acum 50 de ani si care nu a functionat, iar acum incearca sa il distruga. Agricultura se zbate intr-o mare problema”, afirma la momentul respectiv Baciu.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Sursa foto: Ferma de familie, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri