Fermierii romani nu pot sa asigure cantitatile de lapte pe care le produc agricultorii din UE pentru ca nu au tehnologia necesara, ceea ce face ca si costurile sa fie mai mari si nu pot concura ca preturi, spun reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Vaci „Baltata Romaneasca“ din Brasov.

„Nu putem sa producem cantitatile de lapte pe care le produc cei din UE, nu avem tehnologia necesara, prin urmare costurile sunt mai mari; desi calitatea este mai buna la produsele romanesti, acestea nu pot sa concureze ca pret cu cele din tarile UE. Vin cantitati foarte mari de lapte la preturi mici de productie, intrucat strainii au animale care produc 10-12.000 de litri de lapte pe lactatie, iar in Romania discutam de 4.500 - 5.500 - 7.000 de litri de lapte per lactatie, deci suntem intre jumatate si 70% din productia altor tari.“, spune un reprezentat al asociatiei, scrie Mediafax.

Potrivit unui bilant publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Romania a importat in primele 11 luni din 2015 de trei ori mai multe produse lactate comparativ cu exporturile. Importurile de lapte, smantana, iaurt, unt, branza si cas au avut o valoare de aproximativ 250 mil. de euro, in timp ce exporturile pentru aceleasi produse au totalizat doar 85 mil. de euro. Odata cu eliminarea cotelor de lapte obligatorii, fermierii din Romania au ramas descoperiti in fata celorlalte tari, unde tehnologia moderna si genetica sunt deja implementate, doua directii in care Romania este abia la inceput de drum.

Fermierii romani considera ca aceasta competitie generata de o piata libera nu este o competitie corecta, pentru ca producatorii agricoli romani nu doar ca primesc o subventie mult mai mica valoric, dar nici nu o primesc atunci cand au nevoie de ea. In plus, fermierii din UE au costuri de intretinere a utilajelor mai mici, datorita unei infrasturcturi mai bune. In Romania sunt 686 de companii al caror domeniu de activitate este fabricarea produselor lactate, companii care au o cifra de afaceri cumulata de peste 4,5 miliarde de lei (un miliard de euro), potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri