Florin Cojocariu a vorbit despre problemele pe care le intampina micii fermieri. Acesta a declarat ca o solutie prin care micii fermieri sa poata supravietuiii este colectivizarea.

"Sa facem cooperative agricole, sa strangem fermierii mici care au structura antreprenoriala, care incearca sa creasca si care au in principiu probleme de finantare, de forta de munca calificata si expertiza" a declarat Florin Cojocariu, fondator CAP Gurbanesti.

Ideea de colectivizare le-ar creste sansele fermierilor de a intra pe piata si de a se mentina acolo datorita cresterii puterii de negociere, e de parere Codrut Nicolau, director relatii comerciale Patria Bank.

"In momentul in care se asociaza, puterea de negociere cu furnizorii creste, cu clientii creste. Orice retailer cu o ferma mica te da afara sau te lasa in magazine cu mica usurinta. O asociere creste puterea de negociere", a declarat Codrut Nicolau, director relatii comerciale Patria Bank.

O alta problema ridicata de catre fondarul Gurbanesti este lipsa de forta de munca calificata, acesta declarand ca agronomii buni merg catre agricultura mare, iar lipsa volumului si a unui portofoliu nu le permite sa plateasca oameni calificati.

Citeste si:

Acesta a vorbit si despre plasarea unui volum prea ridicat al fondurilor catre sectorul mare al agriculturii, lucru care afecteaza foarte mult micii fermieri si, implicit, viata la sat.

"Sunt multi bani care merg in marea agricultura. Marea agricultura si banii bagati in ea distrug satul si il corup la fel ca ajutoarele sociale. Oamenii dau pamantul in arenda, iau banii si nu mai fac nimic", a declarat fondatorul CAP Gurbanesti.

Florin Cojocariu este de profesie fizician, dar a lucrat in marketing si publicitate. In 2012 a infiintat alaturi de sotia sa si cativa asociati CAP Gurbanesti, o ferma traditionala in care cultiva legume doar cu metode naturale.

Foto: Ovidiu Udrescu