Siegfried Muresan: "Guvernul a votat taierea fondurilor pentru pesta porcina africana in Bugetul UE 2019"

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan, purtatorul de cuvant al PPE, acuza Guvernul condus de Viorica Dancila ca s-a opus suplimentarii bugetului UE cu 110 milioane de euro pentru despagubirea fermierilor afectati de pesta porcina africana.

El explica cum reprezentantii executivului de la Bucuresti in Consiliului Uniunii Europene au votat impotriva suplimentarii Fondului European de Garantare Agricola, de unde banii ar fi urmat sa fie redirectionati catre despagubiri, scrie G4Media.

Pe langa proiectul de suplimentare a ajutorului comunitar, inclusiv pentru fermierii romani care au inregistrat pierderi din cauza virusului pestei porcine africane, Executivul de la Bucuresti a mai votat, sustine eurodeputatul Siegfried Muresan, si "reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocarilor pentru masuri de urgenta de combatere a bolilor la plante si animale in Uniunea Europeana, fata de propunerea initiala a Comisiei".

Mai jos, comunicatul integral remis de europarlamentarul Siegfried Muresan:

"Guvernul Dancila a votat taierea fondurilor pentru pesta porcina africana in Bugetul UE 2019

Citeste si:
Vin bani de la Agricultură pentru combaterea pestei porcine africane
MADR: 16,7 milioane de euro...

Guvernul Dancila saboteaza orice sansa ca fermierii romani afectati de pesta porcina africana sa fie despagubiti din fonduri europene! Guvernul Romaniei a votat in Consiliul Uniunii Europene (UE) reducerea alocarilor pentru fermierii afectati de pesta porcina africana (PPA) in Bugetul UE 2019, la o saptamana dupa ce solicitasem in Parlamentul European cresterea cu 110 milioane de euro a alocarilor pentru PPA in bugetul UE de anul viitor.

In data de 30 august a.c., am depus in Parlamentul European doua amendamente la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2019 in care solicitam alocarea, in total, a 110 milioane de euro pentru despagubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectati de pesta porcina africana, inclusiv fermierii din Romania.

Dintr-un document oficial obtinut ieri de la Consiliul UE am aflat ca, in data de 4 septembrie a.c., deci la aproape o saptamana dupa amendamentele depuse de mine, Guvernul a votat in Consiliu taierea fondurilor pentru pesta porcina. Concret, Executivul condus de Viorica Dancila a votat alocarea a zero euro catre Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masurile specifice destinate fermierilor afectati de pesta porcina africana, acolo unde eu solicitasem 100 de milioane de euro. Mai mult, Guvernul Dancila a votat si pentru reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocarilor pentru masuri de urgenta de combatere a bolilor la plante si animale in Uniunea Europeana, fata de propunerea initiala a Comisiei. La acest capitol, eu am solicitat o crestere de 10 milioane de euro.

Forma finala a Bugetului UE 2019 va fi negociata si aprobata de Parlamentul European si Consiliul UE la finalul lunii noiembrie.

Citeste si:
UE verifică vânzările online de măşti şi geluri dezinfectante
UE verifică vânzările online...

Intre timp, eu am obtinut deja sprijinul Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, pentru sustinerea amendamentelor mele dupa ce le-am explicat gravitatea situatiei si nevoia de a ajuta fermierii romani.

In urmatoarele doua luni voi lupta sa obtin sprijinul majoritatii Parlamentului European, al Comisiei Europene si al guvernelor celorlalte 27 de state membre pentru ca forma finala a bugetului sa cuprinda banii pentru fermierii afectati de pesta porcina, nu zero euro, cat a votat Guvernul Dancila.

Este clar ca principalul obstacol pentru obtinerea acestor alocari catre fermierii pagubiti este insusi Guvernul Romaniei care, cu 3 luni inainte de preluarea Presedintiei Consiliului UE, se arata incapabil de a pune pe agenda europeana o problema de maxim interes pentru Romania."

Citeste si:
Astăzi se prezintă la Guvern proiectul pentru telemedicină, în...
Astăzi se prezintă la Guvern...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Recolta de sfeclă de zahăr a Europei, sub amenințarea unui virus
Setari Cookie-uri