Cooperativa Tara Mea anunta ca va infiinta un abator si o sectie de transare pentru carnea de oaie, cu o investitie de circa sase milioane de euro. De asemenea, Tara Mea va ajunge sa livreze 1.000 de porci pe zi catre fermele partenere, potrivit reprezentantilor cooperativei.

Cooperativa Tara Mea a semnat un parteneriat cu cele trei federatii si 10 asociatii de oieri din Romania, care aduna circa 95% din productia romaneasca de carne de oaie. De altfel, Cooperativa a devenit coordonatorul de proiect pentru programul „Alege Oaia!”, in cadrul caruia s-a ocupat de intregul process de la sacrificare, la transare, ambalare si livrare catre hipermarketuri.

„Sacrificarea animalelor nu este o problema, dar transarea este complicata. De exemplu, intr-un abator, ai comenzi de 200 de animale pe serii, si nu de 2.000. Asta inseamna ca sala de transare trebuie igienizata inainte, se transeaza cele 200 de oi, dupa care se dezinfecteaza din nou, pentru a se putea relua transarea la porc. Sunt doar doua abatoare pentru ovine in Romania, dar lucreaza doar pentru export”, spune Florin Burculescu presedintele Cooperativei Tara Mea.

Din aceste motive, Cooperativa Tara Mea a decis sa investeasca sase milioane de euro pentru a construi un abator si un spatiu de transare cu o capacitate de 50 de tone pe zi.

Cooperativa Tara Mea livreaza pana la 1.000 de porci pe zi

Cooperativa Tara Mea a inceput sa populeze fermele care fac parte din Programul national pentru carne de porc 100% romaneasca cu pana la 1.000 de capete pe zi. In luna noiembrie 2017, Cooperativa Tara Mea si Kaufland au lansat primul Program national pentru carne de porc 100% romaneasca, prin care lantul de magazine se angaja sa preia carnea furnizata de membrii Cooperativei. De asemenea, retailerul german a implementat un raft dedicat produselor romanesti.

Cooperativa Tara Mea si-a propus sa creeze un mecanism prin care sa asigure producatorilor un pret echilibrat pentru marfa lor. Potrivit oficialilor Cooperativei, abatoarele controleaza piata, in timp ce fermierii nu pot face profit din cauza fluctuatiilor artificiale de pret.

Florin Buruclescu, Cooperativa Tara Mea

„Noi raportam preturile de achizitie la carne la pretul bursei din Germania, care are fluctuatii destul de mari in anumite perioade ale anului, dar daca faci o medie ponderata, se observa ca nu sunt fluctuatii evidente. Acolo, pretul carnii creste normal, nu artificial, ca la noi. Aici, intervin abatoarele, cand scade pretul carnii, ele il scad artificial si fac presiune la fermieri sa il scada si ei”, explica Florin Burculescu, presedintele Cooperativei Tara Mea.

Cooperativa Tara Mea s-a dezvoltat ca un business unic in Romania incepand cu anul 2015, cand a fost lansat parteneriatul dintre Cooperativa si retailerul german Kaufland. Astazi, sub umbrela Cooperativei activeaza aproximativ 800 de fermieri cu activitati de la cultivarea legumelor, la procesarea lactatelor si a carnii de porc, oaie si pasare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri