Calitatea apei, la nivel mondial, este tot mai scazuta din cauza utilizarii excesive a ingrasamintelor, iar acest lucru are un impact dezastruos asupra productiei agricole. In zonele puternic poluate, aceasta depreciere a apei poate reduce cu o treime cresterea economica, conform unui studiu
publicat de Banca Mondiala la finalul lunii august a acestui an. Una dintre solutiile pentru sustinerea productiei agricole si, implicit, a economiei, este utilizarea sistemelor performante de filtrare si tratare apei.

Conform studiului publicat de Banca Mondiala, in fiecare an omenirea pierde alimente ce ar putea hrani 170 milioane de oameni.

Utilizarea intensiva a ingrasamintelor, in special a azotului, a glifosatului si metabolitului, are ca efect ajungerea acestora in sol si ulterior in cursurile de apa, unde se transforma in compusi periculosi pentru orice este viu. In acelasi timp, ca urmare a secetei tot mai frecvente din ultima decada, salinitatea apei si a solului a crescut, iar productia agricola este in scadere, ceea ce determina anual diminuarea productiei de alimente la nivel mondial.

Solutia poate fi reprezentata de filtrarea apei

Una dintre solutiile pentru sustinerea productiei agricole si, implicit, a economiei, este utilizarea sistemelor performante de filtrare si tratare apei.

O echipa de experti din Japonia, Germania si Statele Unite a dezvoltat un sistem studiat de 23 de ani, ce poate filtra apa la cel mai inalt standard si apoi o poate activa, redandu-i energia naturala la nivel molecular.

”Apa are un impact urias asupra organismelor si este indispensabila pentru cresterea si evolutia a tot ce e viu, fie ca vorbim de oameni, animale sau plante. Cand folosim apa de calitate, cream conditii unice pentru cresterea, dezvoltarea si conservarea fructelor, legumelor si cerealelor prin reducerea numarului de radicali liberi, una din cauzele deteriorarii celulare a organismelor. Sistemul pe care l-am dezvoltat recircula apa obisnuita printr-o coloana din otel inoxidabil umpluta cu un amestec de
minereuri si componente ceramice cu proprietati special concepute, care imbogatesc apa cu hidrogen
. Cand radicalii liberi reactioneaza cu ionii de hidrogen obtinuti prin tehnologia de conversie patentata de noi, acestia devin radicali non-liberi inofensivi” spune Vatche Keuftedjian, fondatorul sistemului Pursanova.

Prin utilizarea apei filtrate astfel, rezultatele obtinute de-a lungul timpului in agricultura sunt remarcabile: se elimina glifosatul din apa potabila, un produs chimic potential carcinogen, retentia de apa din plante creste (evaporarea este cu 35% mai scazuta decat in cazul apei de la robinet), ajutand la pastrarea prospetimii acestora, si este imbunatatita calitatea si cantitatea recoltarii, in special la culturile de vinete, capsuni, soia si fasole.

S-a observat, de asemenea, incoltirea mai rapida, cresterea bioactivitatii solului, etapa de inflorire este mai indelungata, plantele absorb mai multa apa si minerale, desi cantitatea de fertilizator necesara este cu 50% mai mica. Totodata, se foloseste cu 20-60% mai putin ierbicid, cu un consum de apa mai scazut cu 25%. Cu toate acestea, produsele cu care se stropesc frunzele sunt
absorbite mai rapid, gratie circulatiei activate la nivelul capilarelor plantei.

Acest sistem este prezent in 45 de tari din lume, avand peste 25.000 de utilizatori, din care 4.800 sunt fermieri, contribuind la o agricultura sustenabila, cu eficientizarea costurilor prin automatizarea completa a proceselor. Incepand cu anul acesta, este disponibil si pe piata din Romania.

Sistemul inovator de conversie a apei nu este utilizat doar in domeniul agricol, ci si in sectorul comercial - hoteluri, restaurante si cafenele - in productia industriala, dar si pentru uz casnic.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri