“Bun ii vinul ghiurghiuliu / Cules toamna prin tarziu”, cu aceste doua versuri incepe cantecul inregistrat la inceputul anilor '30 si interpretat de catre celebra cantareata si actrita Maria Tanase. Daca ar fi fost compus in zilele noastre, nu ar fi fost iesit din comun daca prin versurile cantecului am fi intalnit cuvinte precum "drona", "machine learning" sau "cloud", avand in vedere influenta pe care tehnologia incepe sa o aiba in productia vinului. Un astfel de loc am gasit la Dragasani, pe domeniul Vila Dobrusa, unde se afla crama Avincis.

Proprietatea viticola Vila Dobrusa are o istorie de peste 1 secol, in 1927 fiind cumparata de strabunicii Cristianei Stoica, unul dintre proprietarii actuali. Aceasta a inceput procesul de redobandire a proprietatii la sfarsitul anilor ‘90, nereusind insa pana in prezent sa preia intreaga suprafata initiala de 40 de hectare a domeniului vicitol.

In urma cu 15 ani, proprietarii au inceput un proiect de modernizare care a constat in renovarea vechiului conac, construirea unei crame noi si replantarea intregii suprafete pe care au reusit sa o redobandeasca.

Pe domeniul cramei Avincis se regasesc diverse soiuri de struguri, precum Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot sau Pinot Gris. Anual, productia se situeaza intre 150.000 - 200.000 de sticle.

Machine learning, cloud si drone, "ingredientele" care fac vinul mai bun

Cristiana Stoica este de parere ca lumea moderna impune un anumit standard de calitate, iar daca tara noastra vrea sa fie promovata ca fiind una producatoare de vin, acel standard trebuie atins. In ultimele saptamani, startup-ul romanesc Agricloud si Orange Business Romania au testat pe domeniul pe cramei Avincis o solutie care le permite viticultorilor sa aiba acces la o serie de date care le ofera acestora posibilitatea de a-si asigura o productie de vin mai mare si la o calitate mai buna.

Agricloud este un start-up romanesc care propune o solutie pentru optimizarea administrarii podgoriilor, interpretand date culese atat din senzori plantati in vie cat si din imagini obtinute cu ajutorul unor drone, folosind tehnologia computer vision. In cadrul unui proiect pilot derulat impreuna cu Orange, business-ul romanesc foloseste platforma de cloud public Flexible Engine.

Mai exact, tehnologia din spate analizeaza imaginile surprinse de drone si datele colectate prin intermediul senzorilor din pamant si le ofera viticultorilor informatii cu privire la momentul potrivit pentru irigarea, tratarea sau culesul diferitelor zone din podgorii.

"Analiza il ajuta pe fermier sa inteleaga ce se intampla cu suprafata sa viticola, cati butuci de vie sunt sanatosi, care sunt strugurii ce pot culesi. Ii generam acestuia alerte timpurii cu privire la zonele in care ar putea aparea boli sau zonele unde ar trebui sa puna fertilizator. Cu ajutorul dronelor, in 30 de minute avem in format digital date pentru 100 hectare de vie", explica Marcel Ionescu, fondator Agricloud pentru wall-street.ro

Ce este Flexible Engine?

Flexible Engine este o platforma de public cloud detinuta de catre Orange Business Services ce ofera servicii de tip IaaS (infrastructura ca serviciu). Clientii platesc pentru resursele folosite, costuriile fiind complet predictibile. Platforma aloca automat resurse de stocare si procesare atunci cand este nevoie, adaptanadu-se aplicatiilor de business precum cea dezvoltata de Agricloud.

Fiind o platforma software open source, clientii pot solicita si dezvolta impreuna cu Orange propriile servicii. De asemenea, Flexible Engine foloseste algoritmi predefiniti de machine learning care permit utilizarea seturilor mari de date si crearea de analize predictive, pentru mai multe tipuri de industrii, scurtand timpul de livrare a predictiilor. Aflati din materialul de mai jos cum arata anul 2019 pentru Orange Business Services in Romania si ce planuri au pentru perioada urmatoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri