Agricultura românească, ineficientă: predomină fermele de subzistență

Cu o suprafață agricolă utilizată care ne situează în primele 5 din Europa, cu aproximativ o treime din toate fermele existente la nivelul UE și un grad de ocupare al populației de 23%, agricultura a generat în 2018 4,4% din PIB, un procent care denotă o ineficiență clară la nivelul sectorului.

Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank, precizează că în țara noastră predomină agricultura de subzistență, afirmație făcută pe baza mai multor date colectate de la Institutul Național de Statistică, Eurostat și din cadrul băncii pe care o reprezintă.

”România are 32,6% din toate fermele Uniunii Europene. Avem foarte multe ferme de subzistență. Concret, 86% din fermele din țara noastră consumă mai mult de jumătate din ceea ce produc. De asemenea, ponderea fermelor conduse de către persoane cu vârsta de peste 65 de ani este a doua din Uniunea Europeană. Sunt mai mulți indicatori care explică problemele structurale din sector”, precizează Dumitru.

Dintre acești indicatori, prezentați de către economistul șef al Raiffeisen Bank, care exprimă, conform acestuia, ineficiența sectorului mai iese în evidență și faptul că 23% din forța de muncă națională se regăsește în agricultură (salariați + nesalariați), mai mare decât Bulgaria (17,7%) Cehia (3%) sau Polonia (9,6%), generând 4,4% din PIB.

”Dacă ne uităm la structura ocupării forței de muncă pe sectoare observăm că agricultura are aproximativ 23% si generează 4,4% din PIB, deci este un sector in mod clar ineficient”, precizează Dumitru.

De cealaltă parte, conform datelor din 2018, industria, care are 22% din forța de muncă generează 22,8% din PIB, serviciile cu 47,3% generează 57,8% din PIB, iar construcțiile cu 7,8% generează 5,5% din PIB.

Citeste si:
Dumitru, Raiffeisen: Guvernul este prea optimist privind economia
Dumitru, Raiffeisen: Guvernul...

Sursa foto: Moshe EINHORN / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri