În portofoliul CEC Bank, împrumuturile pentru agricultură au cea mai mare pondere, după segmentul persoanelor fizice. Și în primul trimestru din 2020, agricultura s-a pastrat pe primul loc în ceea ce privește volumele finanțate și, mai mult, a fost înregistrată o creștere a numărul de clienți și a cererilor.

La nivelul lui 2019, au fost înregistrate peste 5.500 de finanțări pentru agricultură, în valoare de peste un miliard de lei la nivelul CEC Bank.

”Majoritatea creditelor vizează finanțarea activității curente și au ca obiect scontarea subvențiilor ce urmează a fi încasate în toamnă de la APIA. Condițiile pentru astfel de împrumuturi sunt avantajoase – ROBOR 6M, la care se adaugă o marjă de 1,95%. În ceea ce privește creditele pentru investiții pentru agricultură, de un interes deosebit se bucură produsele dezvoltate la nivelul băncii pentru susținerea proiectelor de accesare fonduri europene”, a declarat, pentru wall-street.ro, Ramona Ivan, director în cadrul Direcțiaei Relații cu Instituții Naționale și Internaționale a CEC Bank.

Ramona Ivan va fi speaker în cadrul conferinței online ”Agricultura Viitorului: Tehnolgii și soluții noi, alimentație mai sănătoasă”, organizată de wall-street.ro, în data de 11 iunie, începând cu ora 12. Dacă esti înteresat de domeniul agriculturii, te invităm să te înscrii la eveniment gratuit aici.

Mai departe, finanțările acordate de bancă pentru proiectele eligibile în cadrul Programului National de Dezvoltare Rurală, sunt accesate de către clienți atât pentru a face la AFIR dovada cofinanțării acestor proiecte, cât și pentru asigurarea surselor necesare implementării în bune condiții a proiectelor, luând în calcul atât cheltuielile eligibile cât și cele neeligibile. și în primul trimestru din 2020, s-au înregistrat solicitări de finanțare in domenii diverse, de la ferme zootehnice, la înființarea de plantații pomicole, panificatie, prelucrarea laptelui sau a produselor din carne.

La nivelul CEC Bank, creditele pentru agricultură au o pondere de circa 20% în totalul finanțărilor acordate companiilor nefinanciare.

Sunt afectate planurile de dezvoltare ale companiilor din sectorul agricol în 2020?

”In agricultură, influența factorilor externi – cum ar fi condițiile secetă și alte fenomene meteo și schemele de sprijin disponibile la un anumit moment - asupra investițiilor este mai mare decât în alte domenii de activitate. CEC Bank a încercat întotdeauna să identifice, alături de clienți, soluții pentru depășirea situațiilor mai dificile. Mai mult, în contextul COVID 19, s-a acordat atenție deosebită identificării de soluții pentru proiectele de accesare fonduri europene în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020(PNDR), în corelație cu măsurile luate la nivelul Autorității de Management pentru acest program și cu Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR)”, a explicat Ivan.

Citește și CEC Bank: Revine interesul fermierilor pentru finanțare, după o perioadă de încetinire a ritmului creditării

Astfel, conform reglementarilor AM PNDR, în contextul instituirii stării de urgență, ca urmare a epidemiei cu COVID – 19, beneficiarii au avut posibilitatea de a depune la AFIR un plan de acțiuni pentru reorganizarea, restructurarea sau reprogramarea activităților proiectului, cu prelungirea perioadelor de implementare/execuție a proiectelor, pe o perioadă de maxim 8 luni,fără perceperea penalităților de întârziere.

În cazurile în care beneficiarii nu au avut posibilitatea de a-și reorganiza sau reprograma a activitățile, a existat și posibilitatea de a solicita către AFIR suspendarea prevederilor contractuale sau a angajamentelor asumate, pe durata stării de urgență.

Pentru clienții băncii, beneficiari de fonduri nerambursabile în cadrul PNDR 2014-2020, care au apelat la facilitățile implementate de către AFIR, banca a procedat la modificarea caracteristicilor facilitaților acordate (prelungirea perioadei de tragere, gratie/revolving si/sau a maturității creditului, prelungirea valabilității Scrisorilor de Garanție Bancara pentru avans din grant, etc), in strânsăc orelație cu noile termene de implementare ale proiectelor, aprobate la nivelul AFIR.

Toate aceste facilități s-au acordat cu aplicarea unui flux de analiza/aprobare simplificat pentru toate solicitările clienților, astfel încât timpul de răspuns să fie cât mai mic.

In ceea ce privește posibilitățile de limitare a efectelor secetei, Ramona Ivan a arătat că prin intermediul personalului specializat din cadrul birourilor de consiliere fonduri europene, deschise la nivelul tuturor sucursalelor județene, s-a asigurat consilierea clienților asupra oportunităților privind accesul la sistemele de irigații.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri