Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat vineri că sumele alocate în buget sunt mai mici decât execuţia anului trecut, însă pe zona fondurilor europene se înregistrează o creştere cu 10% în 2021.

"Banii sunt mai puţini decât execuţia anului trecut, dar şi anul trecut am pornit cu un buget mai mic şi apoi la fiecare rectificare am reuşit să atragem către Ministerul Agriculturii bani ca să acoperim toate nevoile. Acest lucru se va întâmpla cu siguranţă şi anul acesta. În schimb este o creştere cu aproape 10% pe banii care vin din fondurile europene, pentru că anul acesta demarăm programul de tranziţie 2021 - 2022, unde avem alocate 3,2 miliarde de euro doar pentru măsuri şi încă 3 miliarde de euro pentru plăţi directe. Deci în următorii doi ani vor fi 6,2 miliarde de euro bani europeni pentru agricultură", a precizat Adrian Oros, conform Agerpres.

El a menţionat alocările din buget pentru sectorul legumicol, menţionând încă o dată eşecul programului Tomata şi transformarea acestuia într-un nou program, respectiv legume în spaţii protejate.

"Tot pentru legumicultori în următorii 2 ani au fost alocate 150 de milioane de euro prin Programul de Tranziţie doar pentru sere şi solarii, bani distincţi, iar pentru procesare şi depozitare 50 de milioane de euro. Anul acesta legumicultorii vor primi pentru legume în spaţii protejate şi un sprijin cuplat de 4.600 de euro. Acestea sunt sumele totale legate de legumicultură pentru anul 2021", a transmis Oros.

În ceea ce priveşte Programul "Cornul şi laptele", ministrul a subliniat că programul a fost modificat în urma evoluţiei Covid-19, pentru a oferi o mai mare flexibilitate celor care implementează programul la nivel local în vederea valorificării acestor produse.

"Programul a fost finanţat de Ministerul Agriculturii, dar sarcina de a distribui acele produse este a Consiliilor judeţene şi Inspectoratelor şcolare. Noi îl vom finanţa în continuare, tocmai pentru a păstra şi respecta contractele cu furnizorii. De altfel, sunt bani europeni. Pe de altă parte, aceste produse trebuie să ajungă fie la copii, fie la cei care gestionează la nivel local, astfel încât să aibă posibilitatea să dirijeze aceste produse la alte entităţi, precum spitale, centre sociale, de carantină. Am modificat legislaţia în aşa fel încât să ne pliem pe realitatea de astăzi, pe ceea ce se întâmplă cu evoluţia Covid. Programul este în derulare, iar în unele zone şcolile sunt deschise, în altele se închid şi nu putem să oprim programul şi să modificăm legislaţia săptămânal. Prin această modificare am venit cu o flexibilitate dând posibilitatea celor care implementează programul la nivel local să valorifice aceste produse. Noi doar gestionăm programul şi gestionăm doar acei bani, în rest la nivel judeţean se întâmplă", a explicat oficialul MADR.

Întrebat când va deveni operaţional Programul AgroInvest, şeful MADR a precizat că acest lucru nu depinde de Ministerul Agriculturii, dar a adăugat că mai este de luat un aviz de la Ministerul Justiţiei. "Speranţa noastră şi a fermierilor este cât mai devreme, dar nu depinde de ministrul Agriculturii", a precizat Oros.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri