Agricultura este un business tradițional, dar în ultimii ani deschiderea fermierilor spre tehnologie a fost din ce în ce mai mare. Categoric, cei care preiau diverse ferme și sunt mai tineri, copiii fermierilor, au o aplecare mai mare către tehnologie, a declarat Marcel Ionescu, fondatorul Agricloud, o platformă care a dezvoltat o soluţie de tip Internet of Things pentru îmbunătăţirea performanţei pentru culturile de viţă-de-vie, într-un interviu acordat wall-street.ro.

„Rezistența către schimbare o avem cu toții. Într-o industrie tradițională, cum este cea a agriculturii, tehnologia nu este ușor de implementat”, spune Marcel Ionescu.

Antreprenorul este de părere că în următorii cinci-zece ani, agricultura va fi din ce în ce mai digitalizată, iar fermierul va consulta încă de dimineață ecranele telefonului sau laptopului astfel încât să își poată ghida utilajele spre a merge către zonele care necesită tratamente sau cultivare, spunând că una dintre cele mai importante profesii de pe planetă este cea a fermierului.

„Presupunerea mea bazată pe informațiile pe care le am în momentul acesta este că din ce în ce mai multă digitalizare va intra în această industrie tradițională”, precizează Ionescu.

Citește și Soluția inteligentă lansată de un IT-ist român: cum poți controla sera direct din telefonul mobil.

Agricultura din România vs. cea din străinătate

Pentru că ne place mereu să ne comparăm cu vecinii noștri sau cu alte țări din Europa ceva mai înstărite, l-am întrebat pe Marcel Ionescu cum și unde se poziționează România în comparație cu țările din străinătate.

Antreprenorul a răspuns că România are două avantaje față de țările străine: suntem într-o zonă în care schimbare climatică nu ne afectează la fel de tare cum, de exemplu, a fost în Franța, care în luna aprilie a avut o temperatură de -5 grade în zona podgoriilor. Iar al doilea avantaj îl reprezintă terenurile extrem de roditoare.

„Pe aceste două considerente, terenurile noastre sunt foarte productive și cred că puțină tehnologie ar putea ajuta. Peste tot în lume se folosește din ce în ce mai mult tehnologia. Toți fermierii din Europa sunt la același nivel, nu este nimic special. Toată lumea are rezistență la schimbare, toată lumea știe că tehnologia îi poate ajuta. Avantajul celor din Vest este ca au mai mulți bani decât ai noștri”, spune antreprenorul.

Citește și Agricultura viitorului: cum poți să îți faci ferma profitabilă prin tehnologie.

Marcel Ionescu va participa la conferința Agricultura Viitorului - Noul peisaj din agricultură: Cum putem reporni motoarele. Dacă vrei să fii la curent cu ultimele trenduri în agricultură, înscrie-te gratuit la conferința Agricultura Viitorului AICI și fii alături de noi la unul dintre cele mai mari evenimente de profil.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri