Statisticile din acest an sunt îngrijorătoare în ceea ce privește producție de grâu din acest an. Jumătate din cantitatea de grâu recoltat în 2021 va fi folosit în panificație, restul fiind utilizat pe post de nutreț, arată datele publicate de Bloomberg.

La începutul lunii iunie, fermierul român Costin Telehuz se arăta extrem de optimist cu privire la recolta din acest an, mai ales după un 2020 extrem de secetos. N-au rămas toate bune și frumoase pentru mult timp pentru că ploile și-au făcut apariția.

Trei săptămâni de ploi nemiloase au afectat calitatea recoltei mult mai mult decât mărimea. Acum, el crede că doar jumătate din recolta sa este suficient de bună pentru a face aluatul folosit în produsele de panificație, comparativ cu majoritatea într-un an normal. O mare parte din ce va rămâne va fi folosită pe post de hrană pentru animale.

O poveste similară regăsim în mai multe părți ale Uniunii Europene, cel mai mare exportator de grâu al lumii. Franța și Germania au fost puternica lovite de ploile abundente din ultimele săptămâni, care au adus indundații în statul german, catalogate ca fiind „catastrofale” de către Angela Merkel.

Ne așteptăm la o revenire foarte mare pentru culturile din UE. Dar „o parte semnificativă” din recoltă va trece probabil de la măcinare la furaje.

Vincent Braak, analist la Strategie Grains

Deși această situație poate amenința vânzările către piețele cheie cu standarde ridicate, cum ar fi Africa de Nord, există, totuși și o parte optimistă. UE se așteaptă ca exporturile să crească cu 11%, iar blocul este un concurent pentru a fura cota de piață din America de Nord, afectată de secetă sau din Rusia, unde taxele la export au complicat comerțul. În plus, chiar și grâul de calitate inferioară ar putea fi la mare căutare, din cauza aprovizionării la nivel global cu nutrețuri.

Efectul devastator al ploilor

Numeroase părți din Europa au văzut în ultimele zile unele dintre cele mai devastatoare inundații din ultimele decenii, iar oamenii de știință avertizează că evenimentele meteorologice extreme ar trebui să crească pe măsură ce planeta se încălzește. Vremea mai ploioasă decât cea obișnuită este așteptată în toată Germania din 26 iulie până la începutul lunii august, potrivit prognozelor naționale, preluate de Bloomberg.

România încă stă bine

Vremea a crescut cu siguranță volumele, de pildă comerciantul Cerealcom Dolj și-a majorat producția cu 64% în acest an. România este printre primele din UE care începe recoltarea și a dominat în ultimul timp vânzările licitate către cel mai important importator din Egipt.

Cu toate acestea, aversele multiple din România și Bulgaria au afectat calitatea grânelor. Chiar și așa, cerealele țărilor afectate ar putea atrage state din Asia de Sud-Est, unde există o cerere puternică de grâu pentru hrana animalelor, dar și îngrijorărilor potrivit cărora taxa de export a Rusiei ar putea face achizițiile de acolo nesigure, a declarat managerul de risc Cerealcom, Thomas Deevy.

În timp ce Deevy a spus că exporturile românești ar putea accelera, fermierul Telehuz a descris starea de spirit ca fiind „cam mohorâtă”.

„Nu va fi o recoltă deosebit de proastă. Dar am crezut cu adevărat că vom fi la celălalt capăt al spectrului după ce am îndurat anul trecut”, a spus Telehuz, care cultivă în câmpia Baragan, o regiune majoră în care se cultivă cerealele din sud-estul Europei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri