Satul e o bună oportunitate de a deschide o afacere în agricultură, mai ales datorită fondurilor europene. Având în vedere că, începând cu anul 2021, se începe o noua programă financiară – care se va derula pe perioada 2021 – 2027 fondurile nerambursabile sunt esențiale în dezvoltarea sectorului agricol.

Daniel Stănescu, consultant pe fonduri europene la Global Company Incorporate, spune că pentru aceste tipuri de investiții se poate opta pentru accesarea de fonduri care pot fi grupate in următoarele 3 tipuri de investiții:

  • Accesarea fondurilor de tip agricultură de subzistență – care are sume de aproximativ 15.000 euro pentru dezvoltarea exploatației agricole pe care o deține deja fermierul.
  • Accesarea de fonduri destinate tinerilor fermieri – care se instalează pentru prima dată, sau în conformitate cu reglementările în vigoare la această dată, adică cu maxim 5 ani de la dată instalării – astfel având posibilitatea de a accesa fonduri cuprinse între 40.000 euro și 50.000 euro, cel puțîn cum au fost în anii anteriori – sesiunea PNDR – Sub-măsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri.
  • Tipul 3 de invesții sunt investibile mari pe care fermierii și le doresc, aici fiind exemplul din anii anteriori unde au fost PNDR – 2014-2020 cu următoarele tipuri de investiții:
  • Invesții în exploatații agricole – sub-măsura 4.1 – cu sume cuprinse între 50.000 euro și 2.000.000 euro
  • Invesții în exploatații pomicole – sub-măsura 4.1a – cu sume cuprinse între 50.000 euro și 900.000 euro
  • Investiții în procesarea și comercializarea produselor agricole – sub-măsura 4.2 și 4.2a – cu sume cuprinse între 50.000 euro și 2.000.000 euro.

Business cu gemuri și siropuri

Dacă ai deja o plantație cu fructe de pădure, probabil că următorul pas ar fi procesarea fructelor. Dacă vrei să începi un astfel de business, ar trebui să știi că sunt necesare investiții ceva mai mari. Paul Căpușan este cel care a pus bazele unui astfel de business în localitatea Borșa, județul Cluj.

Pentru o suprafață de un hectar, Paul a investit inițial 25.000-30.000 euro, investițe care a cuprins înființarea culturii, sistemul de irigație, plantele și îngrădirea. De-a lungul celor șase ani, împreună cu familia sa au investit peste 500.000 euro, totul din fonduri proprii. Antreprenorul spune că pe viitor și-ar dori să atragă și fonduri europene care să îi ajute în creșterea constantă.
Gemurile și siropurile sunt toate produse intern, iar capacitatea de producție pentru siropuri este de 1.000 litri pe zi, iar pentru gemuri 300-400 kg pe zi.

Arbuști fructiferi

Plantațiile de arbuștii fructiferi oferă posibilitatea unui fermier pasionat să își poată crește afacerea foarte ușor, cel mai important lucru este că fermierul să dispună de suprafețe de teren cât mai compacte, de regulă ar fi bine să aibă o suprafața de minim 3-5 hectare, pe care poate realiza o plantație de arbuști fructiferi.

„Dacă terenul îl are deja, sumele necesare sunt în special pentru achiziția drajonilor de arbuști pentru a-i plantă pe suprafețele dorite. Nu este necesar că din primul an să acopere întreaga suprafața, această putând să și-o planteze treptat prin obținerea de butași din plantația existența. Este un lucru econom, și necesită cunoștințe de înmulțire a arbuștilor fructiferi, doar că această metodă necesită timp pentru a putea ajunge la suprafețele dorite”.

Avantajele plantației de arbuști fructiferi sunt următoarele: intrare pe rod rapidă, anul 1-2 de la plantare în funcție de soiul ales – cele mai pretabile pentru zonele noastre sunt zmeură și murele, acestea nefiind extrem de pretențioase. Totodată, suprafețele plantate cu zmeură și mure nu sunt la fel de mari, spre exemplu cum sunt cele de afine, care în perioada anterioară de finanțare s-au acoperit suprafețe considerabile cu acest tip de arbust.

Microfermă de găini

Dacă ai o casă la țară și vreți să renunți la rutina orașului, o afacere cu găini brahma poate fi o idee foarte bună. Cea mai mare parte a investiției va fi alocată achiziției găinilor brahma, care variază în funcție de calitatea genetică între 15 euro și 150 de euro. Tot la capitolul investiții se înscriu adăpostul pentru găini și incubatorul.

În cheltuielile anuale se înscriu și furajele, medicamentele și vitaminele folosite, dar și cantitatea de pui crescută. În cazul unei microferme de 50 de găini, costurile lunare depășesc 500 de lei, iar în perioada de creștere a puilor acestea pot urcă la peste 1.500 de lei pe luna.

Cultivarea de plante aromatice

Plantele aromatice / condimentele se poate face pe suprafețe mici, mai ales că se poate adapta cultivarea lor pe „etaje” astfel se creează un avantaj pentru fermier.

Costurile de investiție în acest sector, se poate încadra între 10.000 euro și 60.000 euro, pe o suprafața cultivă între 1.000 și 3.000 mp.

Esențialul pentru acest tip de cultură este cel legat de realizarea unui spațiu protejat, realizarea de sisteme de încălzire și irigarea plantelor. Restul ține de iscusința și îndemânarea fermierului.

Foarte important este faptul că acesta să știe foarte bine ce și cum să cultive. Un alt aspect important în această direcție este legată de modul în care fermierul învață să comercializeze produsele, astfel condimentele pe care acesta le produce se pot comercializa în stare proaspăta – ambalate, proaspăta – la ghiveci, sau uscate.

Idei de afaceri cu miere de albină

Pentru a începe o astfel de afacere sunt necesare 5 -10 familii de albine, prețul unei familii ajungând la 400-500 de lei. Pe lângă achiziționarea familiilor de albine mai sunt necesare investiții precum fagurii, ramele de stupi, respectiv tratamente anuale pentru diverse boli.

Astfel, în cazul a zece familii de albine costurile anuale nu depășesc 200-300 de lei. Trebuie să țineți cont și de faptul că veți avea nevoie de acces la o baza meliferă bună (resurse de nectar din rază de zbor a stupinei). O familie de albine poate produce o cantitate de 20-25 kilograme de miere. În cazul crescătorilor profesioniști profitul poate ajunge la 70-80 de lei pentru fiecare familie de albine.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri