Lider separatist pro-rus din estul Ucrainei, Denis Puşilin, a declarat că va dura ceva mai mult de o săptămână pentru a prelua controlul asupra oraşului-port ucrainean Mariupol, asediat de mai multe zile, transmit agențiile Interfax, DPA şi EFE, citate de Agerpres.

"Nu sunt atât de optimist încât să spun că problema se va rezolva în două-trei zile sau într-o săptămână. Din păcate, nu, oraşul este mare", a spus Denis Puşilin, liderul aşa-numitei Republici Populare Doneţk, a cărei independenţă a fost recunoscută de Moscova la sfârşitul lunii februarie, cu două zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Puşilin, a cărui declaraţie a fost difuzată de televiziunea de stat rusă, susţine că la Mariupol ar mai fi rămas "câteva mii în batalioanele naţionaliştilor ucraineni".

"De aceea nu se poate spune că mâine sau poimâine totul se va termina şi Mariupol va fi un oraş complet sigur", a declarat el.

Rusia a cerut duminică forţelor ucrainene să se predea şi să părăsească Mariupol "fără arme", lucru calificat de Kiev drept "delirant".

"Nu putem vorbi despre predarea armelor. Am informat deja partea rusă despre aceasta", a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk, ministru al transporturilor şi comunicaţiilor din Ucraina.

Mariupol - port la Marea Azov, cu o populaţie de circa 400.000 de locuitori înaintea invaziei ruse - este asediat şi bombardat, fără hrană, medicamente, energie electrică sau apă potabilă încă din primele zile ale invaziei ruse în 24 februarie.

Un reprezentant al Ministerului rus al Apărării a asigurat că forţele ucrainene care depun armele vor putea părăsi Mariupol într-un "mod sigur şi fără ca viaţa lor să fie pusă în pericol".

El a mai spus că, de luni la prânz, convoaiele umanitare vor putea pătrunde în oraş atât dinspre Kiev, cât şi din teritoriile din estul ţării, care nu se află sub controlul autorităţilor ucrainene.

Propaganda rusă susţine că "neonaziştii ucraineni sunt cei care au bombardat Mariupolul, transformând oraşul într-un Alepo" pentru a discredita forţele ruse, potrivit media de stat de la Moscova.

În acest sens, cunoscutul muzician rus Andrei Makarevici - fondatorul grupului rock Maşina vremeni - a reacţionat într-o postare pe contul său Telegram: "Nici măcar lui Hitler nu i-a trecut prin minte să declare că armata sovietică şi-a bombardat oraşele şi a organizat blocada Leningradului pentru a discredita Reich-ul iubitor de pace, aşa cum face Kremlinul şi media aservite lui", conform agenţiei de presă ucrainene Cenzor.net.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri