”România trebuie să investească în procesare, exportăm grâu și importăm pâine congelată”, a declarat Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), în Parlamentul European.

Lipsa capacităților de procesare este una dintre principalele probleme ale României în domeniul agriculturii, Daniel Buda precizând că România exportă grâu și porumb, dar importă făină din Ungaria. Același lucru este valabil și cu produsele din carne, țara noastră exportând animale vii și importând mezeluri, comentează europarlamentarul, invitat în cadrul evenimentului Viitorul Agriculturii, organizat de Wall-Street.ro.

Sursa Foto: wall-street.ro

Europarlamentarul insistă că țara noastră trebuie să depună eforturi și să investească pentru a lărgi aria de procesare și să renunțe la dependența de importurile din străinătate.

Un alt aspect important pe care l-a semnalat Daniel Buda a fost lipsa unor sisteme de irigații bine puse la punct la nivelul României.

”Suntem meteo dependenți, deoarece nu avem un sistem de irigații sănătos. Sperăm ca prin PNRR să obținem anumite fonduri și să putem schimba acest lucru. Însă, până acolo, la nivel local, asociațiile de fermieri ar trebui să se implice pentru a soluționa parțial această problemă”, a adăugat acesta.

De asemenea, Daniel Buda a vorbit și despre lipsa forței de muncă, atât de necesară în agricultură. ”Ne vedem nevoiți să importăm forță de muncă din afara Uniunii Europene”, a mai spus europarlamantarul.

În acest sens, europarlamentarul a sfătuit fermierii mici și mijlocii să se înscrie în diferite structuri asociative pentru a evita falimentarea.

”Nu poți face agricultură durabilă dacă nu faci parte dintr-o asociație. În plus, prin intermediul unei asociații, fermierii pot avea acces mai facil la fondurile europene. În Transilvania, din păcate, întâlnim cea mai mare fragmentare, în acest sens”, a precizat Daniel Buda.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul a precizat că România are nevoie și de consultanță agricolă, deoarece multe dintre proiectele propuse sunt blocate de procesele birocratice.

Viitorul Agriculturii Românești este organizată de wall-street.ro, în parteneriat cu Arggo și Raiffeisen Bank, dar și cu Bento Grânar și REI Finance Advisors, în calitate de sponsori.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri