Alina Gorghiu ramane presedinte unic al PNL, iar Daniel Buda este imputernicit sa semneze listele alaturi de ea

Sedinta in care liderii aripii democrat-liberale din PNL s-a incheiat dupa doua ore de dezbateri hotarandu-se ca Alina Gorghiu sa ramana presedinte unic al PNL, in timp ce europarlamentarul Daniel Buda sa aiba imputernicire de a vota listele pentru alegerile parlamentare ca prim-vicepresedinte, scrie News.ro.

Varianta adoptata este asemanatoare fuziunii din filiale, unde presedintia unica a fost completata de o functie de prim-vicepresedinte, din partea celuilalt partid, cu puteri de decizie. Acelasi lucru s-a produs la filiala Bucuresti, unde sefia unica a revenit lui Cristian Busoi, secondat la conducerea organizatiei de Adriana Saftoiu, din partea PDL, ca prim-vicepresedinte.

Problema alegerii unui copresedinte al PNL a aparut miercuri cand Vasile Blaga si-a anuntat demisia de la conducerea partidului ca urmare a inceperii urmaririi penale impotriva sa de catre DNA pentru trafic de influenta, Blaga precizand totodata ca nu va candida nici la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Dupa anuntul lui Vasile Blaga ca demisioneaza de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au inceput o cursa contra cronometru pentru gasirea inlocuitorului in fruntea partidului.

Acestia au invicat articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede ca actuala conducere a partidului este bicefala. Si atrag atentia ca orice modificare a Statutului presupune convocarea Conventiei Nationale, care ar duce la conflicte in interiorul partidului, intre cele doua aripi, dar si la iesirea din logica de campanie electorala, care ar trebui sa ii preocupe pe toti liderii de filiale, in aceasta perioada de precampanie.

Citeste si:
Orban: Proiectul privind închisoarea la domiciliu, o aberaţie
Ludovic Orban: Proiectul...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

In plus, potrivit acestora, exista riscul ca orice modificare la Statut, in absenta inregistrarii la Tribunal, sa fie atacata, in campania electorala, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare.

Desi fostii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copresedinte PNL sa ramana vacant, varianta ca Alina Gorghiu sa fie imputernicita sa continue singura la conducerea partidului a fost sustinuta de vechii liberali din PNL si promovata, prin declaratii publice, atat de vicepresedintele Eugen Nicolaescu cat si de liderul PNL Bucuresti, Cristian Busoi.

Totusi, seniorul liberal Mircea Ionescu-Quintus s-a pronuntat pentru pastrarea intelegerii din momentul fuziunii, iar democrat-liberalii din PNL sa desemnezeun nou copresedintele in locul lui Blaga.

In ultimele zile, mai multe nume au fost vehiculate in partid ca posibili succesori ai lui Blaga: Catalin Predoiu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falca si Adriana Saftoiu. In aceasta lista a intrat si europarlamentarul Daniel Buda, in conditiile in care s-a conturat refuzul lui Flutur de a prelua functia lui Blaga, iar democrat-liberalii din Ardeal si-au redirectionat optiunea care Buda.

Citeste si:
Orban va folosi "toate pârghiile" pentru a împiedica majorarea...
Ludovic Orban: Vom folosi...

Desi cotata cu putine sanse la inceput, varianta unui presedinte unic, Alina Gorghiu, a capatat sustinerea lui Blaga care le-a transmis colegilor sai ca aceasta este cea mai buna varianta pentru unitatea partidului, urmand ca un democrat-liberal sa asigure coordonarea campaniei electorale.

Democrat-liberalii s-au reunit sambata, de la ora 15, pentru a lua o decizie, in absenta lui Gheorghe Flutur, plecat in Germania, dar impreuna cu secretarul general al PNL, Ilie Bolojan.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri