Date provizorii publicate de Institutul Național de Statistică arată o scădere a suprafețelor și a randamentelor la principalele culturi în anul 2022.

Astfel, suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 3,0% iar producția cu 32,2%, față de anul precedent, în principal din cauza scăderii randamentelor la hectar (producția medie la hectar).

De asemenea, arată INS, producția de cereale a scăzut în principal din cauza scăderii cu 44,7% a producției de porumb boabe care are o pondere de 43,5% în producția de cereale.

Sursă foto: INS

În ce privește leguminoasele pentru boabe, producția a scăzut față de anul precedent cu 29,9%, ca urmare a scăderii în principal a randamentului la hectar.

La plante uleioase, producția a scăzut cu 22,4%, iar suprafața cultivată cu 1,6%. Scăderi ale producției s-au înregistrat la soia boabe (-30,5%), floarea soarelui (-26,9%) și rapiță (-11,1%).

La cartofi, suprafața cultivată a scăzut cu 10,7%, iar producția cu 15,1%.

În ce privește legumele, producția a scăzut cu 34,4%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate, dar și a randamentelor la hectar.

De asemenea, la plantații de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod), producția de fructe din livezi a scăzut față de anul precedent cu 23,0%, din cauza scăderii randamentelor la hectar dar și a suprafețelor cultivate.

Cât privește viile pe rod, în anul 2022, producția de struguri a scăzut cu 19,5%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-18,0%), față de anul precedent, dar și a suprafeței cultivate cu 1,8%.

Sursa foto: Shutterstock / Sasha Magic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri