Initiativa vine dupa ce Statele Unite a impus taxe suplimentare pe anvelope produse in China.

Taxele de import se vor ridica la 12,9% pentru vehicule ale General Motors si de 8,8% pentru Chrysler LLC, a declarat ministrul de comert al Chinei.

Automobilele produse de BMW si Daimler in uzinele din Statele Unite vor suporta taxe de 2%, respectiv 2,7%.

Modificarea fiscala vine la trei luni dupa ce Organizatia Mondiala a Comertului a respins apelul Chinei cu privire la taxele de import aplicate de Statele Unite la anvelopele produse de statul asiatic.

Taxele vor afecta autoturismele cu motoare mai mari de 2500 centimetri cubi.

Citeste si:

Presedintele Barack Obama a impus taxe de 35% in septembrie 2009 la anvelope importate din China, in valoarea de 1,8 miliarde dolari, pentru a proteja producatorii americani de o crestere a importurilor pe acest segment.

Aceasta masura se va resfrange si asupra producatorilor europeni BMW si Daimler Mercedes, ca re asambleaza autoturisme in Statele Unite, cu scopul de a le exporta in toata lumea.

BMW a produs in 2011 la fabrica din Carolina de Sud 270 000 de automobile, iar Mercedes a construit putin peste 125.000 in Alabama.

Ca raspuns la masuri luate de autoritatile chineze, Mercedes va acorda reduceri intre 6 si 10% la pretul masinilor vandute in China , iar BMW va aplica unele reduceri la automobilele care sunt pe stoc de mai mult de sase luni, afirma un analist al Royal Bank of Scotland.