Studiile facute de Comisia Europeana si IRU (Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere) demonstreaza ca utilizarea telefoanelor mobile in timpul condusului creste riscul de accidente rutiere cu 50%, iar una dintre principalele cauze ale accidentelor produse in coloana (12,8%), precum si ale celor in care este implicat un vehicul mare, se intampla din cauza neatentiei.

Au fost analizate 624 de acidente in care au fost implicate si vehicule mari, iar rezultatele principale ne arata ca folosirea telefonului mobil la volan distrage atentia la nivel fizic – prin folosirea mainilor pentru tastare; la nivel vizual - prin citirea de pe ecran; la nivel auditiv – prin sunetul telefonului si la nivel cognitiv.

Ideea de la care a pornit campania este aceea ca trimiterea de SMS-uri in timpul condusului este o actiune mai periculoasa decat condusul sub influenta alcoolului.

Dezvoltata sub sloganul „Cand esti la volan, sms-urile sunt mai periculoase decat alcoolul”, campania (16 - 30 aprilie) include trei spoturi radio cu scenarii diferite din viata reala.