"Instalarea unui sistem public de apeluri de urgenta in UE reprezinta o realizare foarte importanta pentru siguranta utilizatorilor transportului rutier european. In jur de 2.500 de vieti ar putea fi salvate in Europa in fiecare an, iar in zeci de mii de cazuri gravitatea ranilor ar putea fi redusa. Apelurile electronice vor fi gratuite, astfel incat sa poata beneficia de ele orice sofer din Europa, indiferent de masina pe care o conduce", a spus raportorul Olga Sehnalova, citata intr-un comunicat remis de Parlamentul European, scrie Mediafax.

Potrivit sursei citate, propunerea legislativa stabileste octombrie 2015 ca termen la care producatorii sa fie pregatiti sa instaleze echipamentele eCall in noile modele de masini si camionete. Cu toate acestea, pentru a raspunde cererii din partea industriei de a avea mai mult timp pentru a dezvolta si a testa sistemul, deputatii europeni au lasat deschisa posibilitatea amanarii acestui termen.

Sistemul eCall instalat in autovehicule utilizeaza tehnologia numarului de urgenta 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare in cazul unui accident serios. Sistemul poate indica locul exact al accidentului, contribuind la un ajutor acordat mai rapid, ceea ce poate salva vieti, reduce gravitatea ranilor si micsoreaza costurile ambuteiajelor.

Citeste si:

Prin acelasi demers legislativ, deputatii au intarit o prevedere care privea protectia datelor, pentru a se asigura ca vehiculele echipate cu sisteme de apel de urgenta nu vor face subiectul unor urmariri permanente. Astfel, atunci cand un accident va activa un apel electronic, datele transmise automat centrelor de urgenta vor cuprinde doar tipul activarii, clasa vehiculului, tipul de carburant, ora accidentului, locatia exacta a vehiculului, directia de deplasare si numarul de centuri de siguranta inchise, se arata in amendamentele adoptate miercuri.

Conform estimarilor, echipamentele pentru apeluri electronice ar putea costa in jur de 100 de euro bucata, daca vor fi instalate in toate vehiculele. Deputatii au adaugat ca acesta este un serviciu public care utilizeaza numarul 112 si de aceea trebuie sa fie gratuit pentru utilizatori.
In 2012, 28.000 de oameni au murit in accidente de masina in UE, iar 1,5 milioane au fost raniti.