Noua lege RCA prevede un mecanism corect de despagubire a victimelor accidentelor de circulatie, prejudiciile suferite fiind stabilite fie de judecator, fie pe cale amiabila, a anuntat, vineri, Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC).

Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie a subliniat ca au existat dezbateri aprinse in comisiile de specialitate, legate de modalitatea de stabilire a despagubirilor, insa considera ca parlamentarii au inteles complexitatea acestui mecanism si astfel, actualul articol ce reglementeaza stabilirea despagubirilor are o forma ce poate fi pusa in practica, potrivit News.ro.

Persoanele prejudiciate care au suferit vatamari corporale pot alege varianta amiabila de stabilire a despagubirii care, asa cum este prevazuta in lege, garanteaza un nivel minim al indemnizatiei, urmand ca, prin particularizare cu ajutorul unor documente de specialitate (medicale si/sau psihologice) sa se poata ajusta despagubirea pentru fiecare caz in parte

Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie

Referitor la procedura judecatoreasca, singurul in masura sa analizeze si sa decida este magistratul judecator, care are la indemana probe cu caracter medical, medico-legal, psihologic si statistic, potrivit asociatiei. AVAC subliniaza ca stabilirea prejudiciului trebuie sa aiba la baza principiului proportionalitatii intre suma acordata si intensitatea si durata vatamarilor.

”Trebuie inteles ca, la baza despagubirii, se afla institutia raspunderii civile delictuale ce implica repararea integrala a prejudiciului. Suma acordata drept despagubire trebuie sa fie echitabila, rezonabila si desigur sa nu reprezinte o imbogatire fara justa cauza”, se arata in comunicat.

Deputatii au adoptat marti, cu 226 voturi „pentru”, 25 de voturi „impotriva” si 4 abtineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.

CITESTE SI: Prima zi cu tarife RCA libere, dupa 6 luni de preturi inghetate. ASF a fixat preturi de referinta pentru o piata libera

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri