In ultima perioada, exista multe sesizari cu privire la existenta unor "retele" prin care anumiti indivizi, avocati sau nu, ajung imediat dupa producerea accidentelor de circulatie la victime sau la familiile acestora, carora le promit obtinerea unor despagubiri cu sume aberante sau pretind ca sunt in masura sa stabileasca pe loc si sa garanteze o anumita suma, spune Catalin Codescu, presedintele Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC).

Catalin Codescu (foto) afirma ca AVAC nu desfasoara activitati de cautare si abordare a victimelor accidentelor de circulatie, neavand nici membri si nici colaboratori care sa faca acest tip de activitate si nu incurajeaza astfel de manifestari.

"In aceasta situatie e util sa gasim raspunsuri la urmatoarele intrebari: cine ii informeaza pe acesti indivizi cu privire la accident si cu ce costuri? Putem discuta despre mita? Cum sunt respectate prevederile legale privind protectia datelor cu caracter personal - GDPR, in contextul in care victimele sunt cautate pe paturile de spital, rudele sunt contactate direct pe telefoanele mobile, acasa, la serviciu, inafara tarii", arata presedintele AVAC.

El adauga ca, de cele mai multe ori, aceste persoane au calitate profesionala indoielnica, iar deseori, in insistentele lor, lasa carti de vizita lucioase, colorate, pe care figureaza denumiri pompoase, numele si doar un nume de telefon mobil. "Ce calitate umana au acesti indivizi, care speculeaza starea de vulnerabilitate a victimelor si forteaza incheierea unor contracte de reprezentare juridica in momente total nepotrivite", spune Catalin Codescu.

Plafonul de despagubire de cinci milioane de euro pentru vatamari corporale si deces pe RCA a stimulat in ultimii ani formarea acestor retele de "samsari ai durerii", asa cum de altfel i-a numit frecvent Sorin Greceanu, general manager al BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania). Aceste retele "vaneaza" victimele accidentelor rutiere pentru a castiga ocazia de a-i reprezenta in relatia cu asiguratorul si de a incasa niste comisioane cel putin substantiale din despagubirile obtinute.

Situatia a fost semnalata acum cativa ani si de catre fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, care a declarat ca: "afacerea cu daunele morale pe RCA se apropie ca amploare si raspandire de "business"-ul cu retrocedari imobiliare".

"Retelele" de "samsari ai durerii" ar fi capusat SMURD, politia si autoritatile

"Daca facem traseul unei victime de la momentul producerii accidentului si pana la momentul la care este abordata de acesti ”specialisti”, constatam ca persoanele care iau act de eveniment si detin informatii cu privire la victima si la unitatea spitaliceasca unde este internata, sunt functionari publici si lucreaza in cadrul unitatilor de ambulanta/SMURD, politie si urgente medicale. Este limpede ca de aici sunt transmise informatiile precise, punctuale catre persoanele despre care am amintit", mai arata Catalin Codescu.

El adauga ca victimele sau familiile acestora trebuie sa fie corect informate cu privire la drepturile pe care le au si la procedura ce trebuie urmata imediat dupa accident:

  • Persoana vatamata are dreptul de a depune plangere prealabila astfel – conform art. 296 Cod Procedura Penala (1) Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei;
  • Evaluarea medico-legala privind vatamarea suferita se poate face in termen de 30 zile de la producerea evenimentului, la cererea partii vatamate, direct la unitatea de medicina– legala competenta, sau dupa acest termen, la solicitarea organului de urmarire penala;
  • Persoana vatamata nu e obligata sa dea declaratie imediat dupa accident, daca starea/integritatea fizica sau psihica nu este corespunzatoare. Am intalnit situatii aberante, in care victima se afla in stare de semiconstienta, urmand a fi introdusa in sala de operatie pentru salvarea vietii, iar politistul insista sa ii ia declaratie;
  • Victima care nu are culpa exclusiva in producerea accidentului are dreptul la despagubire, aceasta fiind garantata de lege.

"Este totodata util ca victima, persoanele apropiate acesteia sa se documenteze suficient de bine cu privire la persoana care pretinde a fi “specialist in despagubiri”/avocat. Contractul ce urmeaza a fi incheiat intre victima si pretinsul specialist trebuie sa fie un contract de reprezentare juridica si nu alt tip de contract, iar clauzele trebuie sa fie, in mare, cele agreate de Uniunea Barourilor", spune presedintele AVAC.

In acelasi timp, "trebuie stiut totodata ca valoarea daunelor morale solicitate nu poate fi apreciata ”pe genunchi”, la o prima intalnire/discutie, intrucat aceasta nu se stabileste in baza unor criterii prestabilite/sabloane, ci in baza unor principii de drept, a legislatiei si jurisprudentei, a actelor medicale ce apar cel putin in perioada scursa in primul an de la data accidentului".

In concluzie, "cine promite obtinerea unor despagubiri cu sume aberante (milioane de euro) sau pretinde ca este in masura sa stabileasca pe loc si sa garanteze o anumita suma este, din punctul nostru de vedere, un infractor", conchide Catalin Codescu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri