Verificarea rovinietei se poate face in prezent si prin intermediul mediului online intrucat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a lansat in 2014 o aplicatie care verifica valabilitatea sa.

Verificarea rovinietei este o procedura simpla care nu necesita prea mare efort datorita faptului ca a aparut un nou mod prin care poti afla daca mai este valabila: informatiile de care ai nevoie pot fi obtinute in prezent si prin intermediul Internetului. Dar ce anume reprezinta rovigneta? Vigneta este o taxa de drum aplicata pe autostrazi sau drumuri expres in 8 tari din Europa, sub denumirea de vignette (vinieta) in strainatate si rovigneta (rovinieta) in Romania.

Modalitatile de plata a rovinietei

Cel mai simplu putem achizitiona rovinieta folosindu-ne de mediul online intrucat exista anumite site-uri care ne pun la dispozitie aceasta posibilitate dupa ce ne deschidem un cont pe pagina lor. Un alt mod usor de a plati taxa de drum prespune folosirea telefonului mobil; tot ce trebuie sa facem este sa trimitem un SMS cu datele necesare. Cei care nu au incredere in eficienta acestor modalitati pot plati rovigneta la benzinarii si la partenerii CNADNR.

Valabilitatea taxei de drum

Rovigneta isi pastreaza valabilitatea chiar daca s-a schimbat proprietarul masinii si numerele de inmatriculare, pentru ca este emisa pe seria de sasiu. CNADNR nu va restitui banii pe rovinieta asa cum se intampla in cazul asigurarilor auto RCA.

Rovinieta nu este valabila daca vindem masina, pastram numerele si le punem pe alta masina, pentru ca este alta serie de sasiu in baza CNADNR si de fapt asta conteaza.

CNADNR doreste sa investeasca aproximativ 9 milioane de euro in modernizarea sistemului de emitere si control a rovinietei, prin instalarea unor puncte suplimentare de control automat care sa acopere reteaua nationala de drumuri.

Verificare rovinieta online

Verificarea sa poate fi facuta pe site-ul CNADNR, prin introducerea numarului de inmatriculare al autovehiculului si a seriei de sasiu. Acest serviciu incearca sa stopeze, intr-o oarecare masura, amenzile usturatoare pe care le pot incasa soferii pentru lipsa rovinietei. Se pot verifica doar rovinietele aflate in perioada de valabilitate, cele care urmeaza sa intre in valabilitate nu vor fi afisate.

In Romania, parcul auto si-a mentinut anul trecut cresterea de 5%, ajungand la 5,98 de milioane de unitati, potrivit Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Cel mai mare procent din parcul auto din Romania il au autoturismele, care anul trecut au crescut cu 208.000 de unitati, la 4,69 milioane de masini (+4,6%).

Rovigneta si pretul sau in 2014

Posesorii de vehicule sub 3,5 tone au platit in 2014 o taxa de drum in valoare de 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile si 28 euro pentru 1 an.

Romania

Perioada sub 3,5 t peste 3,5 t peste 7,5 t peste 12 t
Zilnic - - 4 EUR 7 EUR
7 zile 3 EUR 6 EUR 20 EUR 35 EUR
30 zile 7 EUR 16 EUR 52 EUR 91 EUR
90 zile 13 EUR 36 EUR 120 EUR 210 EUR
12 luni 28 EUR 96 EUR 320 EUR 560 EUR

Pretul rovinietei in 2015

Conform update-ului pentru anul 2015, spre bucuria conducatorilor aceasta taxa auto nu s-a scumpit fata de anul anterior. Pretul sau a ramas la fel pentru Romania pe cand in alte tari s-a inregistrat o usoara crestere a costurilor care trebuie suportate de catre soferi.

Amenda pentru rovinieta

Potrivit CNADNR, mai putin de jumatate din parcul auto din Romania a platit aceasta taxa de drum. Amenda pentru rovinieta in cazul autoturismelor variaza intre 250 si 500 de lei, iar pentru cele de transport marfa intre 750 lei si 4.500 lei, in functie de tonaj si numar de axe. Pe langa amenda, soferii platesc si un asa-numit „tarif de despagubire” pentru CNADNR, iar incasarile sunt foarte mari. In 2013 Compania Nationala de Drumuri a incasat, numai din tariful de despagubire, o suma de peste 18 miliarde de lei, iar din aceste incasari doar 10% intra la bugetul statului, restul de 90% revenind CNADNR-ului pe post de „venituri extrabugetare”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri