Proiectul pilot implica 100 de masini autonome, care pot fi conduse pe soselele din jurul orasului Gothenburg. Pe lista de masini autonome este noul SUV Volvo XC90 echipat cu un sistem viabil pentru productia de serie, un scanner cu laser, patru radare, un aparat de fotografiat, doua radare cu raza lunga, 12 senzori cu ultrasunete. Sistemul va folosi, de asemenea, o harta digitala 3D, GPS, un radar montat pe parbriz, o camera care poate citi semnele de circulatie si virajele.

Volvo spune ca sistemul de pilot automat a fost proiectat suficient de fiabil pentru a permite masinii sa preia toate aspectele de conducere autonoma. In caz de defectiuni, sistemul de conducere autonom dispune de sisteme de backup, care vor asigura functia de pilot automat, astfel ca masina va continua sa functioneze chiar daca o parte a sistemului este dezactivat.

Citeste si:

Dupa cum explica Volvo, "probabilitatea unei defectiuni a sistemului de franare este foarte mica, dar un vehicul autonom are nevoie de un al doilea sistem independent de franare a vehiculului pentru a-l opri, fiind putin probabil ca soferul sa fie pregatit sa apese pedala de frana". Sistemul poate, de asemenea, sa il atentioneze pe sofer si sa ii lase pe mana responsabilitatile de conducere in conditii meteorologice exceptionale, la sfarsitul traseului sau daca apare o defectiune tehnica. In cazul in care conducatorul auto nu raspunde la timp, masina va conduce pana la un loc unde se poate opri.

Cea de-a doua generatie a SUV-ului Volvo XC90 este disponibila in Romania din toamna la un pret de pornire de 55.882 euro cu TVA pentru D5 AWD, motorizarea de 2 litri diesel 225 CP. Volvo spera ca acest model va contribui semnificativ la cresterea vanzarilor din acest an la nivel global si la atingerea tintei de 800.000 de automobile comercializate anual, pana la finalul lui 2020. In 2013, producatorul a vandut 427.840 de masini. Volvo a atins cel mai inalt nivel al vanzarilor in 2007, cand a comercializat 458.000 de automobile.