Intretinerea si repararea autovehiculelor a inregistrat un avans de 6,2%, in timp ce activitatile provenite din comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule au consemnat o reducere de 0,9%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a urcat tot cu 8,6%.

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei a inregistrat o cifra de afaceri cu 6,9% mai mare, pe serie bruta, provenita de la activitǎtile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+17,3%), serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+13,2%), activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+6,7%) si activitatile hotelurilor si restaurantelor (+4,6%). Scaderi au inregistrat activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (-1%).

Pe serie ajustata, cresterea a fost de 6,8%. In septembrie, comertul cu auto si motociclete s-a majorat cu 10,9% fata de septembrie 2014, pe fondul cresterilor la comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (+22,1%), comertul cu autovehicule (+17,4%), cel cu piese si accesorii pentru autovehicule (+5,3%) si la activitatile de intretinere si repararea autovehiculelor (+2,1%).

Serviciile de piata prestate populatiei au avut afaceri mai mari cu 13,3% mai mare comparativ, dupa ce activitǎtile agentiilor turistice si tur-operatorilor si-au sporit afacerile cu 39%), hotelurile si restaurantele cu 15,3%, serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare cu 9,5%, iar cele de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor cu 5,1%. In schimb, activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative au scazut cu 1,4%.

Citeste si:

Comparativ cu august, afacerile din comertul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor au urcat cu 9,5%, ca urmare a cresterilor inregistrate la comertul cu autovehicule (12,8%), activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (9,7%) si la comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (5,4%).

Scaderi au inregistrat comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor, de 25%.

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, afacerile au consemnat o scadere cu 8,2%, influentate de activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-15,9%), activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (-10,8%) si de cele ale hotelurilor si restaurantelor (-4,6%).

Pe de alta parte, cresteri au inregistrat activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (+19,1%) si serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+0,3%).