Grupul auto american Ford a inregistrat anul trecut un profit inainte de taxe record, de 10,8 miliarde dolari, in crestere cu 48% fata de anul anterior, in contextul in care compania a revenit pe profit in Europa, a inregistrat un castig record in Asia-Pacific si rezultate bune in America de Nord.

Veniturile au avansat cu 3,8%, la 149 miliarde de dolari, iar profitul net a urcat de aproape sase ori, la 7,4 miliarde de dolari, potrivit raportului financiar al grupului, al doilea mare producator auto american , conform Mediafax.

Profitul raportat de Ford in trimestrul al patrulea a depasit asteptarile analistilor, rezultatul fiind sustinut de vanzarile de SUV-uri. Castigul excluzand elementele cu caracter exceptional s-a situat la 58 de centi pe actiune pentru ultimele trei luni ale anului, comparativ cu asteptarile analistilor consultati de Bloomberg de 51 de centi pe actiune.

Rezultatul foarte bun al diviziei din America de Nord a Ford va aduce celor 52.900 de angajati cu ora ai Ford Motor, membri ai sindicatului UAW, participatii la profit record de cate 9.300 de dolari, potrivit portalului The Detroit News.Ford a achitat deja angajatilor cate 1.500 de dolari in contul participarii la profit.

Precedentul maxim pentru sumele acordate angajatilor membri UAW a fost inregistrat in urma cu doi ani, cand acestia au primit cate 8.800 de dolari.Grupul american detine in Romania o fabrica la Craiova, unde produce autovehicule si motoare.

Ford Romania a anuntat joi ca discuta de cateva luni cu sindicatele de la uzina Craiova despre noul contract colectiv de munca, fara sa se ajunga deocamdata la un acord, cerand "modificari cheie" in contracte care sa duca la cresterea competitivitatii si eficientei fabricii auto.

Sindicatele au acuzat insa ca modificarile propuse de patronat ar duce la o scadere a veniturilor angajatilor uzinei de pana la 10% pe an si la eliminarea bonusurilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Ford livreaza in Europa primele Ford Puma produse la Craiova