Anotimpul calduros se apropie si tot mai multi romani isi pregatesc vacantele din perioada verii, atunci cand iau cu asalt fie statiunile cunoscute din Europa, fie opteaza pentru un sejur sau city break in marile capitale de pe “batranul continent”.

Este important de stiut, insa, ca fiecare tara din Europa are propriul regim de limitare a vitezelor pe soselele care ii strabat teritoriul, fie ca este vorba despre drumurile din orase, pe drumurile nationale sau pe soselele de mare viteza - drumuri express sau autostrazi.

Potrivit unei analize a wall-street.ro, in trei tari din Europa se poate conduce cu o viteza legala superioara celei din Romania, cand vine vorba de circulatia pe autostrazi. In acest fel, Germania, Polonia, dar si vecinii bulgari au un regim de circulatie mai “permisiv” decat cel din tara noastra.

Germania este cunoscuta la nivel mondial pentru calitatea si numarul impresionant de autostrazi care leaga toate colturile tarii, fiind si tara in care nu exista limita de viteza. Datorita unei infrastructuri foarte bine puse la punct, autoritatile din Germania ofera o libertate “responsabila” soferilor, care practic pot profita de caii putere ai masinilor din dotare. In ciuda acestui lucru, sunt si sosele de mare viteza in Germania, incadrate la drumuri express sau autostrazi, in care s-a impus o limitare de viteza de 130 km/h.

Conform datelor Comisiei Europene, viteza in localitate pentru posesorii de autovehicule sub 3,5 tone, este de 50 km/h, in timp ce in cazul drumurilor din afara localitatilor viteza maxima admisa este de 100 km/h.

De un regim de viteza superior Romaniei pe autostrazi se bucura si Polonia, tara situata in imediata vecinatate estica a Germaniei, in care limita maxima de viteza pe sosele este de 140 km/h.

In Polonia, tara cu nu mai putin de 5 autostrazi si 13 drumuri express, regimul de circulatie in localitate este cuprins intre 50-60 km/h, in timp ce pe drumurile din afara localitatilor se circula cu cel mult 90 km/h.

Bulgaria este cel de-al treilea stat in care viteza maxima admisa pe autostrazi a fost stabilita de autoritatile de la sud de Dunare la 140 km/h. Chiar daca viteza pe autostrazi este mai mare decat in Romania, soferii de la noi trebuie sa fie foarte atenti pe soselele din tara vecina, intrucat politia rutiera abia asteapta sa surprinda vitezomani, iar amenzile la bulgari sunt pe masura.

In ceea ce priveste regimul de circulatie in localitati, in Bulgaria viteza maxima admisa este de 50 km/h, in timp ce in afara localitatilor viteza maxima este de 90 km/h.

Cum se circula in Europa: harta vitezelor legale

Cum se circula in tarile vecine Romaniei

Ungaria
Viteza localitati – 50 km/h
Viteza in afara localitatii – 90 km/h
Viteza autostrazi – 130 km/h

Ucraina
Viteza localitati – 60 km/h
Viteza in afara localitatii – 90 km/h
Viteza autostrazi – 120 km/h

Serbia
Viteza localitati – 50 km/h
Viteza in afara localitatii – 80 km/h
Viteza autostrazi – 120 km/h

Republica Moldova
Viteza localitati – 60 km/h
Viteza in afara localitatii – 90 km/h
Viteza autostrazi – N/A

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri