Potrivit propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrative teritoriale, definitia vehiculului abandonat se modifica, conform News.ro.

Astfel, potrivit legii actuale, vehicul abandonat este:

”Vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale de cel putin un an, al carui proprietar sau detinator legal este cunoscut, insa exista indicii temeinice, determinate de starea improprie circulatiei acestuia pe drumurile publice, din care rezulta intentia neechivoca a proprietarului sau a detinatorului legal de a renunta la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului”.

Proiectul de lege prevede modificarea acestui alineat 2, astfel: ”Vehiculul abandonat este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului, ori al autoritatilor administrativ-teritoriale, de cel putin o luna, al carui proprietar sau detinator legal este necunoscut.”

Citeste si:

In plus, proiectul de lege prevede si majorarea pedepselor pentru proprietarii de masini abandonate, care nu raspund la somatia primita de la autoritatile locale, ca in maxim cinci zile de la primirea acestui document, sa ridice vehiculul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatii administrativ-teritoriale.

Astfel, in legea initiala, cuantumul amenzilor era intre 1.000 si 2.000 de lei, in cazul refuzului proprietarului sau al detinatorului legal al vehiculului de a se conforma somatiei. In propunerea legislativa actuala, amenda este intre 2.000 de lei si 4.000 de lei.

Propunerea legislativa a fost depusa la Senat miercuri si este semnata de senatorii PSD Ioan Chelaru, Ioan Denes, Ovidiu Dontu. Fratean Petru-Alexandru, Lazar Sorin-Constantin, Mitu Augustin-Constantin. Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor

Sursa foto: Bohbeh / Shutterstock.com