Rompetrol Rafinare, companie membra a KMG International, a obtinut un rezultat net consolidat in valoare de aproximativ 22 milioane USD, pe fondul unor recorduri istorice de productie realizate atat de rafinaria Petromidia Navodari, cat si de rafinaria Vega Ploiesti.

“Rafinaria Petromidia a atins anul trecut un nou record istoric de procesare de la infiintarea platformei industriale (1979) de circa 5,66 milioane tone (16.800 tone pe zi), mai mare cu 5% fata de nivelul atins in 2016. Principalii parametrii tehnologici si operationali au atins niveluri record, cum ar fi cantitatea de benzina auto produsa de rafinarie (1,46 milioane tone) sau cea de motorina (2,74 milioane tone), dar si cea de propilena - 133.000 tone. Performantele constante ale companiei, atat cele operationale, cat si cele financiare, demonstreaza inca odata ca investitiile sustinute de KMG International si unicul sau actionar, compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, de peste 1,4 miliarde USD de la preluarea afacerii, au transformat acest business intr-unul competitiv, dinamic si sustenabil”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Retail jobs

Profitul operational consolidat EBITDA s-a ridicat anul trecut la peste 210 milioane USD, in crestere cu 13% fata de 2016, iar cifra de afaceri bruta a companiei a depasit valoarea de peste 4 miliarde USD (+ 16%).

Rezultatele financiare ale companiei au fost influentate pozitiv si de cresterea cu 20% a marjei brute de rafinare fata de nivelul din 2016, precum si de programele de optimizare a proceselor de productie.

Exporturile realizate de diviziile de rafinare si petrochimie ale Rompetrol Rafinare s-au cifrat in 2017 la 1,34 miliarde USD, in crestere cu 22% comparativ cu 2016, compania fiind in continuare cel mai mare exportator de produse petroliere al Romaniei. Livrarile s-au realizat atat catre statiile Rompetrol din Moldova, Bulgaria si Georgia, dar si catre partenerii din regiunea Marii Negre.

Compania a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, cu un aport de peste 1,2 miliarde USD anul trecut. Valoarea contributiei la bugetul de stat a atins un nivel total de 13,7 miliarde USD in perioada 2007 – 2017.

Citeste si:
Alpha Bank și-a mărit profitul operațional cu peste 50%
Alpha Bank și-a mărit...

Principalii actionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct si indirect) si Statul roman prin Ministerul Energiei (44,69%).

Pe segmentul de rafinare, cifra de afaceri bruta s-a ridicat anul trecut la peste 3,47 miliarde USD, in crestere cu 20% fata de 2016, aceasta fiind influentata de cresterea volumului produselor procesate si vandute pe piata interna si pe cea externa, precum si de cotatiile internationale ale produselor petroliere.

Pe fondul cantitatii record istoric de materie prima procesata, rafinaria Petromidia a obtinut un record de productie pentru produsele albe (benzina, motorina si jet) de 4,88 milioane tone, in timp ce indicele intensitatii energetice s-a situat la nivelul de 99,9%, indicele disponibilitatii mecanice la un nivel de 96,47%, iar disponibilitatea operationala la nivelul de 93,3%.

Citeste si:
România poate continua să importe prin Rusia petrol din Kazahstan
România poate continua să...

Anul trecut, gradul de utilizare a capacitatii de prelucrare a rafinariei Petromidia a fost de circa 86%, nivel apropiat celui din 2016.

Cea mai longeviva unitate de procesare din Romania - infiintata in anul 1905, rafinaria Vega a prelucrat in 2017 o cantitate record de materia prima de 373.000 tone, in crestere cu 5,3% fata de 2016. Unitatea din Ploiesti este singurul producator intern de bitum si hexan, iar anul trecut a consemnat un record istoric privind cantitatea de bitum realizata (96.000 tone).

In acelasi timp, gradul de utilizare a capacitatii de rafinare a platformei Vega a fost de 113%, in crestere cu 5,65% fata de 2016.

Pe segmentul de petrochimie, unitatea de productie a procesat o cantitate de propilena de 134.000 tone in 2017, mai mare cu 9% comparativ cu anul precedent, iar volumul total al materiei prime procesate s-a ridicat la 198.500 tone. De asemenea, divizia de petrochimie a produs o cantitate record de propilena polimerizabila – 20.000 tone si a inregistrat cel mai scazut indice energetic din istorie - 18,7 GJ/tona. Rezultatele financiare au fost puternic influentate de conditiile de piata defavorabile, cu marje de petrochimie scazute.

Citeste si:
Rafinăria Petromidia, amendată cu 100.000 de lei pentru poluare
Rafinăria Petromidia a fost...

Rompetrol Rafinare este si unicul producator de polipropilena din Romania, reusind sa-si mentina cota de piata inclusiv pe categoriile secundare de produse. Strategia sa dinamica de dezvoltare asigura companiei o pozitie competitiva pe piata interna dar si pe cea regionala - zona Marii Negre si a Marii Mediterane, Europa Centrala si de Est.

Cifra de afaceri bruta consolidata a segmentului de distributie s-a ridicat la peste 2,45 miliarde USD in 2017, in crestere cu 12% fata de rezultatul inregistrat in 2016.

In volum, vanzarile de carburanti pe segmentul retail au crescut cu 9% in 2017 comparativ cu cele din 2016, iar pe segmentul en-gros cu 6%. Cea mai mare crestere a vanzarilor a fost inregistrata pe segmentul GPL, cu 33% in 2017 fata de 2016.

Rezultatele financiare pozitive pe segmentul de distributie se datoreaza atat investitiilor realizate de companie in dezvoltarea retelei de statii de alimentare cu carburant, cat si in optimizarea proceselor pe business. De asemenea, rezultatele financiare au fost influentate de evolutia cotatiilor internationale, exprimate in moneda de referinta - USD. Aprecierea de 6% a leului in raport cu dolarul american din trimestrul IV 2017 a determinat o apreciere efectiva, in moneda nationala, a celor doua cotatii sa fie de aproximativ 9% pentru benzina si 14% pentru motorina.

Citeste si:
Crestere de productie in rafinariile Rompetrol Rafinare
Crestere de productie in...

La finele lui 2017, segmentul de distributie al Rompetrol Downstream cuprindea 807 puncte de comercializare, incluzand aici reteaua de statii proprii, statii partener, statii mobile: expres, baze interne de 9 si 20 metri cubi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri