Ministerul Dezvoltarii a lansat, in dezbatere publica, un proiect de Ordonanta de urgenta care stabileste ca aplicatiile mobile pentru comenzi de taxi pot fi folosite doar de catre un dispecerat taxi, iar serviciile de transport fara autorizatie taxi valabila vor putea fi sanctionate la prima abatere, eliminandu-se din lege sintagma “in mod repetat”, afectand, astfel, activitatea companiilor precum Uber si Taxify. Proiectul mai stabileste ca taxiurilor le va fi interzis sa transporte persoane sau sa stationeze pentru a efectua transport de persoane in interiorul unei localitati, alta decat localitatea de autorizare.

In proiectul de Ordonanta de urgenta este definita aplicatia informatica mobila pentru comenzi de taxi care poate fi folosita doar de catre un dispecerat taxi, autorizat in conditiile legii.

“Prin modificarile propuse se va putea utiliza activitatea de dispecerat taxi si prin intermediul aplicatiei mobile si a aplicatiei web, dispeceratul fiind definit ca fiind: activitatea conexa transportului in regim de taxi, marfa sau bunuri, autorizata de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicatiei informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descarcate cu ajutorul internetului si le transmite taximetristului prin statia radio de emisie-receptie, prin intermediul aplicatiei informatice mobile de taxi conectata la internet”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

In actul normativ pus in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii, este interzis taxiurilor sa efectueze transport public de persoane sau sa stationeze pentru a efectua astfel de transport in interiorul unei localitati, alta decat cea de autorizare: “Actul normativ contine si stabilirea fara echivoc a interdictie taxiurilor de a efectua transport public de persoane in regim de taxi sau de a stationa in vederea efectuarii a unor astfel de transporturi in interiorul unei localitati, alta decat localitatea de autorizare, prin eliminarea din norma juridica a expresiei “in mod permanent” “.

Serviciile de transport fara autorizatie taxi valabila vor putea fi sanctionate la prima abatere, eliminandu-se din Legea nr. 38/2003 sintagma “in mod repetat”: „De asemenea, proiectul de lege isi propune sa dea claritate sanctiunii prevazute in textul Legii nr.38/2003, astfel incat se creeaza posibilitatea sanctionarii respectiv a combaterii activitatilor ilicite de transport fara a se detine autorizatie taxi valabila, prin eliminarea din textul normei juridice a expresiei „in mod repetat”.

„Aplicarea sanctiunii se va putea face direct de catre organele de control, fara a mai exista obligativitatea constatarii in prealabil a caracterului repetat al faptei”, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

In mai 2017, Ministerul Transporturilor a publicat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, prin care scoate din textul legii sintagma „in mod repetat”. Aceasta este una dintre cerintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), sustinuta si in timpul protestelor din aprilie 2017. Proiectul nu a fost, insa, adoptat.

Initiativa proiectului vine pe fondul cresterii activitatilor de transport de persoane in regim de taximetrie cu incalcarea prevederilor legale, cu caracter de fenomen permanent, a imposibilitatii sanctionarii faptelor de piraterie in transportul de persoane in regim de taximetrie si a necesitatii scaderii evaziunii fiscale generata de practicile ilicite in transportul rutier de persoane in regim de taximetrie, se arata in nota de fundamentare.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a publicat pe 18 mai, in dezbatere publica, proiectul de act normativ “Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere”. Termenul limita pana la care se pot transmite propuneri este de 10 zile calendaristice de la publicarea anuntului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri