Divizia de retail a Grupului in Romania - Rompetrol Downstream a consemnat in T1 2018 un volum total al vanzarilor de carburanti de 487.000 tone, in usoara scadere fata de nivelul din primul trimestru al anului trecut.

Vanzarile totale de produse petroliere ale KMG International in Romania s-au majorat cu circa 3% in primul trimestru pana la un nivel de 576.000 tone, livrarile directe ale rafinariei Petromidia catre clientii non-Grup inregistrand o crestere de peste 40%.

Rafinaria Vega Ploiesti si divizia de petrochimie si-au imbunatatit vanzarile de produse pe piata interna cu circa 22%, respectiv 11%.

Din aceasta cantitate, circa 30% a fost comercializata prin statiile Rompetrol, indicator in crestere cu 3% fata de cel atins in perioada similara a anului trecut.

“Pentru 2018 ne-am propus sa punem accent pe extinderea activitatilor de trading si retail ale Grupului, dar si continuarea implementarii programelor interne pentru dezvoltarea etapizata si diversificarea ulterioara a business-ului. Factorul de baza al cresterii a devenit astfel atingerea in perioada de raportare a unor noi rezultate record de performanta operationala si de productivitate maxima, care depasesc rezultatele atinse la sfarsitul lui 2017” declara Alexey Golovin, Vicepresedinte Dezvoltare Corporativa si Strategie al KMG International.

KMGI a inregistrat in T1 2018 un rezultat operational (EBITDA) de circa 47 milioane USD, in crestere cu 12% fata de indicatorul consemnat in perioada similara din 2017, dar si o majorare cu peste 70% a profitului net, pana la un nivel de 8,5 milioane USD. In acelasi timp, cifra bruta de afaceri a ajuns la 2,76 miliarde USD, cu circa 40% peste rezultatul din T1 2017.

Rezultatele au fost sustinute si de cresterea cu 27% a cantitatilor de materii prime procesate in unitatile de productie ale Grupului – rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, dar si divizia de petrochimie. Cea mai mare unitate de profil din Romania - Petromidia Navodari a procesat in T1 2018 o cantitate record de 1,52 milioane tone de materii prime (+27%) si a atins un grad de utilizare a capacitatii de rafinare de 98,5% (+25%).

Rezultatele financiare ale segmentului de rafinare au fost influentate pozitiv de conditiile de piata favorabile (marja de rafinare 44,5 USD/tona), precum si de continuarea programelor incepute in 2014 privind optimizarea proceselor de productie (cresterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) si a consumului de energie, dar si eficientizarea costurilor de operare.

Compania si-a continuat in primul trimestru extinderea prezentei la nivel national dar si a programului de rebranding al statiilor sale (GPL, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres).

La finele lunii martie, segmentul de distributie al Rompetrol Downstream cuprindea 818 puncte de comercializare carburanti (statii proprii, statii partener, statii mobile, baze interne de 9 si 20 metri cubi), in crestere cu 66 de unitati fata de martie 2017.

Rompetrol Downstream a inregistrat o crestere semnificativa a vanzarilor de produse din magazinele si restaurantele aferente benzinarilor, cu circa 34% fata de T1 2017.

La nivel regional, cantitatile totale de carburanti comercializate prin subsidiarele Grupului din Bulgaria, Georgia si Republica Moldova in T1 2018 s-au ridicat la peste 216.000 tone, in crestere cu 3% fata de nivelul atins in perioada ianuarie - martie a anului trecut.

Cu o cota de 48%, Grupul este cel mai mare furnizor de produse petroliere in Moldova, fiind in acelasi timp si un jucator important in sectorul de retail, unde detine prin cele 85 de statii Rompetrol o cota de 25%. KMG International si-a propus atingerea in urmatorii 4 ani a unei cote de 24% in Romania, 25% in Georgia, 30% in Republica Moldova si 12% in Bulgaria.

Divizia de Trading a Grupului a consemnat in primul trimestru un volum total al materiilor prime si produse petroliere tranzactionate de circa 6,7 milioane tone, in crestere cu 18% fata de nivelul obtinut in T1 2018. Acestea au cuprins si materiile prime livrate pentru aprovizionarea unitatilor de productie ale Grupului, dar si transferul/vanzarea de produse petroliere catre subsidiarele din regiune si parteneri externi.

AnchorExportul de produse petroliere vandute de KMGT in T1 2018 a ajuns la 1,3 milioane tone, o cantitate dubla fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2017. In acelasi timp, vanzarile en gross si cu amanuntul prin canalele interne si externe s-au majorat in perioada ianuarie-martie cu circa 60%, pana la 1,9 milioane tone.

KMGT este, de asemenea, singurul operator al volumelor de titei produse de KazMunayGas pentru export. Astfel, KMGT efectueaza livrari de titei catre rafinaria Petromidia si operatiuni de tranzactionare pentru vanzarea titeiului pe pietele internationale.

KMG International va continua in perioada urmatoare implementarea programelor de optimizare si eficientizare a cheltuielilor de procesare, logistice si distributie, dar si de transformare a activitatilor curente pentru imbunatatirea costurilor operationale si cresterea profitabilitatii.

Astfel, in prezent sunt in faze avansate de implementare anumite proiecte si programe de digitalizare complexa a proceselor de productie, repornirea instalatiei de polietilena de inalta densitate, modernizarea si extinderea parcului de rezervoare pentru titei si produse petroliere, cresterea eficientei energetice, dar si extinderea retelei de distributie in Romania si in celelalte tari in care Grupul este prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri