Rompetrol Downstream a ajuns in iunie la 869 de puncte de comercializare (statii proprii, statii partener, statii expres, baze interne), in crestere cu 80 de unitati fata de iunie 2017.

Segmentul de distributie a inregistrat in perioada ianuarie-iunie o crestere de 38% a cifrei brute de afaceri fata de S1 2017, pe fondul unei imbunatatiri cu 12% a cantitatilor de carburanti comercializati pe piata interna (benzine, motorine, gaz petrolier lichefiat).

In prima jumatate a anului, cererea interna de carburanti a fost afectata atat de conditiile meteo severe din primul trimestru, cat si de cele economice generale (supracciza carburanti – transportatori, curs valutar/inflatie, evolutia interna si internationala a preturilor). In acord cu prognozele interne, piata interna a consemnat o crestere a volumelor de circa 2% in prima jumatate a anului.

Rompetrol Downstream a reusit o crestere cu 12% a cantitatilor de carburanti comercializati, de la 1,03 milioane tone in S1 2017 la 1,15 milioane tone in primul semestru al acestui an. Pe segmentul de retail, compania a consemnat o crestere a volumelor de 3%, evolutia fiind sustinuta de impactul programului de rebrading al statiilor Rompetrol, continuarea programelor de optimizare si reducere a costurilor operationale, dar si de deschiderea a 2 noi statii in Bacau si Baia Mare.

Pe segmentul de en-gros, aceasta si-a extins prezenta de la inceputul anului cu 62 de noi baze interne de 9 si 20 metri cubi, cantitatile totale vandute pe acest canal fiind cu 11% in S1 2018 peste cele din perioada similara a anului trecut.

Rompetrol Rafinare, companie membra a KMG International, a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere cu peste 50% a cifrei brute de afaceri fata de indicatorul atins in perioada similara din 2017, pana la un nivel de 2,6 miliarde dolari.

Pe fondul unei majorari cu 27% a materiilor prime procesate de unitatile sale de productie (rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, divizia de petrochimie), compania a obtinut in S1 un rezultat operational (EBITDA) de aproximativ 86 milioane USD, cu 49% peste cel din primul semestru al anului trecut.

In acelasi timp, cresterea volumului de materii prime prelucrate si a produselor petroliere vandute, dar si continuarea programelor de optimizare a costurilor de procesare si a cheltuielilor operationale au sustinut atingerea in perioada ianuarie-iunie a unui profit net de 2,78 milioane USD, fata de o valoare negativa de 7 milioane USD in S1 2017.

Rezultatele au fost influentate de volatilitatea produselor petroliere, in conditiile in care materia prima – titeiul s-a apreciat cu circa 36%, ajungand in S1 la 70 USD/baril. La nivel european, marjele europene de rafinare s-au diminuat in primul semestru al anului cu peste 12% fata de indicatorul aferent perioadei similare din 2017, in contextul unei cresteri accentuate a titeiului, cu mult peste evolutia produselor petroliere.

Diviziile de rafinare si petrochimie ale Rompetrol Rafinare au reusit sa isi majoreze cu 34% cantitatile de produse petroliere livrate la export in prima jumatate a anului, valoarea acestora ridicandu-se la peste 926 milioane USD (cu circa 80% peste indicatorul din S1 2017).

Compania a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, platind peste 435 milioane USD in trimestrul II 2018 si peste 769 milioane USD in primul semestru al anului 2018.

Principalii actionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct si indirect) si Statul roman prin Ministerul Energiei (44,69%).

Pe segmentul de rafinare, compania a realizat o cifra de afaceri bruta in valoare de 2,24 miliarde USD in primul semestru al anului, in crestere cu aproximativ 60% comparativ cu aceeasi perioada din 2017. Majorarea a fost determinata in principal de cotatiile ridicate ale titeiului si ale produselor petroliere.

In acelasi timp, rezultatul operational EBITDA s-a majorat cu 82% fata de indicatorul din S1 2017, pana la un nivel de 76,7 milioane USD. Rezultatul net obtinut de segmentul de rafinare in prima jumatate a anului a fost unul pozitiv, de 17,5 milioane USD, fata de unul negativ de 17,2 milioane USD consemnat in perioada similara din 2017.

Rezultatele financiare au fost sustinute de imbunatatirea cu 25% a marjei brute de rafinare a unitatii de la malul Marii Negre pana la un nivel de 49,6 USD/tona si cu 27% a cantitatilor de materie prima prelucrata si a carburantilor comercializati, pe fondul continuarii programelor de optimizare a proceselor de productie si energie (cresterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) si de eficientizare a costurilor de operare - incepute in 2014 si continuate pana in prezent.

Compania a realizat in luna aprilie o serie de operatiuni tehnologice recurente (schimbare si regenerare catalizatori, decocsare) pentru mentinerea instalatiilor rafinariei Petromidia in parametri optimi de functionare, dar si pentru asigurarea calitatii produselor obtinute. Rafinaria Petromidia a procesat in prima jumatate a anului circa 3,1 milioane tone de materie prima, in crestere cu peste 27% fata de nivelul obtinut in perioada similara din 2017.

In prima jumatate a anului, rafinaria Vega Ploiesti a procesat o cantitate totala de 194 mii tone, in crestere cu 28% fata de perioada similara din 2017. In prezent, rafinaria este cea mai longeviva unitate de profil din Romania si este singurul producator intern de bitum si hexan.

Gradul de utilizare a capacitatii de prelucrare in S1 s-a majorat cu 28% in cazul rafinariei Petromidia (98,45 %), respectiv cu peste 25% pentru rafinaria Vega (117,53%).

Citeste si:

    In prima jumatate a anului, rafinaria Petromidia a obtinut circa 2,42 milioane tone carburanti, din care peste 64% au fost carburantii diesel si cel special pentru aviatie - jet.

    Bugetul de investitii alocat segmentului de petrochimie pentru acest an se ridica la circa 6,8 milioane USD si vizeaza proiecte de dezvoltare a activitatilor de profil, investitii obligatorii si lucrari de mentenanta capitala.

    Compania a finalizat in S1 lucrarile de revizie si testare a instalatiei de polietilene de inalta densitate - HDPE (verificare/modernizare echipamente, avizari, etc) si si-a propus sa o reporneasca in perioada urmatoare, in functie de conditiile de piata.

    Printre proiectele finalizate in prima jumatate a acestui an se numara si cele destinate instalatiei de polipropilena pentru imbunatatirea disponibilitatii mecanice, dar si pentru sustinerea capacitatii de productie la 260-270 to/zi pe parcursul intregului an.

    Citeste si:

      La acestea se adauga si cel dedicat instalatiei de polietilene de joasa densitate (LDPE) care ii permite o reducere semnificativa a opririlor accidentale. In 2017, compania a alocat circa 1,2 milioane USD pentru constructia unei unitati adiacente acesteia, care asigura recuperarea integrala a filamentelor fine de polimeri, denumite “par de inger”.

      Productia totala de polimeri in S1 2018 s-a majorat cu 26% fata de perioada ianuarie-iunie a anului trecut, pana la un nivel de 81,6 mii tone.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristian Gubandru
      Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Auto »



      Setari Cookie-uri