Numarul accidentelor rutiere a crescut in Romania, in 2017, iar tara noastra are, pentru al treilea an la rand, cea mai mare rata a mortalitatii din accidentele rutiere, cu 99 de morti la un milion de locuitori, aproape dublu fata de media Uniunii Europene, potrivit unui raport realizat de Consiliul European pentru Siguranta Transporturilor (ETSC).

In 2017, numarul de accidente rutiere in Romania a crescut cu 2%, la 1951 de la 1913, in 2016, fiind al treilea an de cresteri. Din 2010, numarul accidentelor rutiere a scazut cu 18%, sub media de 20% a Uniunii Europene. Cu 99 de morti in accidentele rutiere la un milion de locuitori, Romania are cea mai mare rata de mortalitate din Uniunea Europeana.

La capitolul factori care influenteaza siguranta rutiera se regasesc drumurile nationale care au o singura banda pe sens si lipsa finantarii Politiei Rutiere.

Numarul amenzilor acordate in trafic a scazut de la un milion, in 2011, la 710.520, in 2017. Sanctiunile acordate pentru depasirea vitezei inregistrate de camerele fixe s-au redus de la circa 33.000, in 2011 la aproape 4.500, in 2014 si zero, din 2014. In raport se precizeaza ca amenzile date de politisti ajung la bugetul administratiei locale, nu la politie. Astfel, politia rutiera nu are resursele sa continue controalele pe strazi.

Potrivit unui raport publicat in 2016 de Politia Romana, flota de masini a tarii este cu 26% mai mare comparativ cu cea din 2011 si mai mult de doua treimi din masinile inregistrate sunt mai vechi de zece ani. In plus, viteza si siguranta pietonilor sunt principalele probleme de siguranta a circulatiei.

Citeste si:
Opt români au fost implicați într-un accident rutier în Italia
Opt români au fost implicați...

Norvegia si Suedia, cele mai sigure tari pentru soferi si pasageri

In Uniunea Europeana, rata de mortalitate in accidente rutiere a fost de 50 de morti la un milion de locuitori, in 2017. Norvegia si Suedia au inregistrat cele mai scazute rate, de 20, respectiv 28 de morti la un milion de locuitori, in 2017, departe de Romania si Bulgaria, cu o rata de 96 de morti la un milion de locuitori.

Sursa foto: Agerpres Foto | Paula Neamtu

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
 Anca este web editor la wall-street.ro.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri