Potrivit studiului preliminar aprobat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial, soferii de autoturisme vor plati 6,3 euro pe suta de kilometri, vehiculele grele vor fi taxate cu 8,8 euro pe suta de kilometri, iar in cazul autocarelor, taxa va fi de 12,6 euro/100 km, noteaza Digi24.

Tarifele din Romania vor putea fi indexate. „Taxa de utilizare a autostrazii care va fi platita de un autoturism la 100 km de autostrada parcursi este limitata la 6,3 euro, fara TVA, si poate fi supus indexarii la data de 01 martie a fiecarui an cu rata de crestere a salariului mediu net din anul anterior. Nivelul tarifului perceput este stabilit in functie de distanta parcursa de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plateste, pentru fiecare 100 km autostrada 8,82 euro fara TVA, iar pentru un HGV si un bus se plateste 12,6 euro fara TVA. Nivelul tarifelor pentru fiecare categorie de vehicul este aproximativ la media taxelor statelor din Uniunea Europeana”, sustine Comisia de Prognoza.

Autostrada va costa 1,3 miliarde de euro, iar durata de operare de catre investitor este de 20 de ani.

Studiul de fundamentare al autostrazii Ploiesti-Brasov a fost aprobat la finalul lunii august in sedinta de Guvern si prevede doua etape pentru realizarea proiectului, una pentru serviciile de proiectare, lucrari de intretinere si operare in regim de parteneriat public-privat si una care vizeaza intretinerea si operarea in regim de autostrada cu taxa, se arata in documentul publicat de Comisia de Prognoza, institutia care administreaza investitia parteneriatului public-privat.

CNAIR: Circulatia rutiera va...
Citeste si: Cati kilometri de autostrada estimeaza CNAIR pana in 2022?

Din calculele realizate in studiul de fundamentare rezulta un venit minim total numai din taxa de utilizare a sectorului de autostrada Bucuresti – Ploiesti pentru perioada 2019 – 2043 de aproximativ 750 de milioane de euro.

Astfel, valoarea minima totala obtinuta numai din taxa de utilizare a autostrazii Bucuresti – Brasov (Cristian) pentru perioada 2019 – 2043 este estimata la suma de 2.125 milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock / ddisq