Autostrada Targu Neamt - Iasi va costa peste un miliard de euro si va fi gata in 4 ani. Cat vor plati soferii?

Comisia Nationala de Prognoza a publicat pe site-ul oficial Studiul de fundamentare pentru autostrada Targu Neamt – Iasi, ce ar urma sa fie realizata printr-un parteneriat public – privat (PPP). Potrivit documentului consultat de G4Media, investitia e estimata la peste un miliard de euro (1,001 miliarde euro constructia, costuri sisteme de taxare – 12 milioane euro, costuri sisteme de securitate – 2 milioane euro), suma ce ar trebui asigurata de partenerul privat (firma) care va intra in parteneriat cu statul roman. O parte va fi insa suportata si de bugetul de stat.

Dupa constructia autostrazii, care va dura 4 ani, beneficiarul privat (firma) va opera autostrada timp de 2 de ani. Partenerul public va fi Ministerul Transporturilor, prin Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Taxa de utilizare a autostrazii care va fi platita de un autoturism la 100 km de autostrada parcursi este de 6,3 euro fara TVA, calculata functie de distanta parcursa de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plateste, pentru fiecare 100 km autostrada 8,8 euro fara tva, iar pentru un HGV si un Bus se plateste 12,6 euro fara tva. Nivelul taxei poate fi supus indexarii, la data de 01 martie a fiecarui an, proportional cu rata de crestere a salariului mediu net din anul anterior.

Autostrada Targu Neamt – Iasi se desfasoara pe teritoriul judetului Iasi si are o lungime de 61 km la care se adauga 7 km reprezentand bretelele nodurilor DN28 si Km 61+000, bretele ce vor fi deasemenea la profil de autostrada. Lungimea totala a traseului construit la profil de autostrada va fi de 68 km.

Traseul autostrazii Targu Neamt – Iasi ce face obiectul prezentului studiu de fundamentare incepe de la intersectia cu DN2 / E85, inclusiv nodul rutier aferent, si se termina la intersectia cu bypass Iasi. Tronsonul de autostrada cuprins intre Targu Mures si Targu Neamt, pana la nodul rutier de la intersectia cu DN2/E85, este implementat in cadrul CNAIR SA.

Citeste si:
Circulaţie intensă pe DN 1 către Valea Prahovei. Urmează A2 !
Circulaţie intensă pe DN 1...

Citeste aici integral proiectul Comisiei Nationale de Prognoza

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Ministrul Mediului a anuntat decizia in legatura cu taxa auto
Setari Cookie-uri