Dupa constructia autostrazii, care va dura 4 ani, beneficiarul privat (firma) va opera autostrada timp de 2 de ani. Partenerul public va fi Ministerul Transporturilor, prin Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Taxa de utilizare a autostrazii care va fi platita de un autoturism la 100 km de autostrada parcursi este de 6,3 euro fara TVA, calculata functie de distanta parcursa de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plateste, pentru fiecare 100 km autostrada 8,8 euro fara tva, iar pentru un HGV si un Bus se plateste 12,6 euro fara tva. Nivelul taxei poate fi supus indexarii, la data de 01 martie a fiecarui an, proportional cu rata de crestere a salariului mediu net din anul anterior.

Autostrada Targu Neamt – Iasi se desfasoara pe teritoriul judetului Iasi si are o lungime de 61 km la care se adauga 7 km reprezentand bretelele nodurilor DN28 si Km 61+000, bretele ce vor fi deasemenea la profil de autostrada. Lungimea totala a traseului construit la profil de autostrada va fi de 68 km.

Traseul autostrazii Targu Neamt – Iasi ce face obiectul prezentului studiu de fundamentare incepe de la intersectia cu DN2 / E85, inclusiv nodul rutier aferent, si se termina la intersectia cu bypass Iasi. Tronsonul de autostrada cuprins intre Targu Mures si Targu Neamt, pana la nodul rutier de la intersectia cu DN2/E85, este implementat in cadrul CNAIR SA.

Asociatia Pro Infrastructura...
Citeste si: Pro Infrastructura: 43 km de autostrada pot fi inaugurati in 2019

Citeste aici integral proiectul Comisiei Nationale de Prognoza

Sursa foto: Shutterstock