Mercedes-Benz celebreaza 40 de ani de la lansarea Clasei G, timp in care modelul a evoluat constant ca autovehicul emblematic de off-road. Valorile si principiile pe baza caruia a fost proiectat au ramas insa aceleasi din 1979, cand a fost prezentat pentru prima data.

Premiera mondiala a modelului Clasa G 460 a avut loc intre 4 - 9 februarie 1979 in Toulon, Franta.

Istoria modelului Clasa G a inceput in vara anului 1969, cand Daimler-Benz AG si Steyr-Daimler-Puch AG au initiat discutiile cu privire la o posibila colaborare. In 1971, era conturata pentru prima oara ideea unui autovehicul de teren construit in comun, un autovehicul care sa imbine capacitati extreme de off-road cu o manevrare optima pe carosabil. Primul model de lemn a fost creat in aprilie 1973, iar primul prototip, apt pentru circulatie, a fost testat in 1974. Clasa G a fost constuit, inca de la inceput, in cadrul uzinei Puch din Graz-Thondorf, unde, din mai 2018, este asamblat si modelul Clasa G 463.

Primul model de serie lansat pe piata, Clasa G 460, era un autovehicul de teren universal, cu un interior relativ simplu, dar cu un sistem de transmisie construit cu foarte multa atentie la detalii. Sistemul de tractiune integrala, de dimensiuni standard, cu blocare totala inter-axe a diferentialului si blocari optionale ale diferentialului pe puntile fata si spate, ce constituie echipare standard inca din 1985, asigura o manevrare optima in conditii off-road. Design-ul caroseriei si axele rigide cu arcuri elicoidale aveau scopul de a asigura flexibilitatea si rezistenta pe teren.

In 1990, odata cu lansarea modelului 463, optiunea de tractiune integrala, anterior disponibila doar la cerere, a devenit echipare standard. Ulterior, automobilul a fost echipat cu motoare cu opt si chiar doisprezece cilindri.

Citeste si:
Cele mai bune masini 4x4 pentru condus iarna
Cele mai bune masini 4x4...

Acum, cu noul model de productie de serie 463, Clasa G se reinventeaza, prin atentia la detalii tehnice importante, precum sasiul dezvoltat de Mercedes-Benz si Mercedes-AMG, cu un ax spate rigid si un ax fata double-wishbone cu suspensie independenta. Insa ce nu s-a schimbat sunt abilitatile excelente de off-road si designul exterior emblematic: ADN-ul modelului lansat in 1979 va fi mereu recunoscut in oricare model al Clasei G.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Test drive cu unul dintre cele mai ravnite SUV-uri din lume: G-Class