Grupul auto italian Fiat Chrysler Automobiles NV a acceptat sa plateasca mai multe sute de milioane de euro constructorului american de automobile electrice Tesla Inc, astfel incat vehiculele electrice Tesla sa fie numarate in flota Fiat Chrysler, ceea ce ar permite grupului italian sa evite amenzi consistente pentru incalcarea noilor norme UE privind emisiile poluante, informeaza un articol publicat duminica in cotidianul Financial Times.

Conform normelor UE, constructorii auto pot sa isi puna la comun emisiile de CO2 in interiorul grupului, de exemplu grupul Volkswagen poate unifica emisiile de CO2 ale autoturismelor VW, Seat si Skoda cu cele ale autoturismelor Porsche si Audi. Regulile permit de asemenea companiilor rivale sa forme asa-numite "open pools" insa pana acum niciunul nu a dorit sa faca acest lucru, conform Agerpres.ro.

Potrivit FT, o astfel de masura ar permite Fiat Chrysler Automobiles sa compenseze emisiile de CO2 ale automobilele sale cu emisiile zero ale automobilelor Tesla, reducand astfel cifra medie pana la un nivel acceptabil. Incepand de anul viitor tinta UE privind emisiile medii de CO2 pentru autoturisme este de 95 de grame per kilometru.

Conform calculelor UBS, anul trecut emisiile medii de CO2 pentru autoturismele FCA au fost de 123 de grame per kilometru, UBS avertizand ca grupul italian prezinta cel mai mare risc de neindeplinire a tintei cerute de UE. La randul lor, analistii de la firma de consultanta Jefferies estimeaza ca grupul Fiat Chrysler Automobiles risca amenzi de peste doua miliarde de euro in anul 2021, cand noile tinte vor deveni lege.

"Pentru Europa, este pentru prima data cand producatori complet separati isi pun la comun emisiile sub forma unei strategii viabile din punct de vedere comercial. Odata ce ai infiintat un "open pool" acesta ramane valabil pentru mai multi ani" a declarat Julia Poliscanova, director la grupul de lobby Transport & Environment.

Financial Times sustine ca intr-o declaratie publicata pe site-ul Comisiei Europene, Fiat Chrysler ar fi pus la punct un "open pool" cu Tesla in data de 25 februarie, astfel incat automobilele Tesla vor fi numarate in flota de autoturisme a FCA care include marcile Alfa Romeo, Jeep si Maserati. In acelasi document se arata ca rivalii japonezi Mazda si Toyota vor forma si ei un "open pool".

Fiat Chrysler Automobiles intentioneaza sa vanda vehicule hibride si electrice in viitor, insa in prezent este considerat in urma altor constructori auto pe acest segment de piata. Vanzarile sale reduse de automobile electrice ar face imposibil pentru FCA sa respecte normele UE fara un acord cu Tesla.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri