Amsterdam ar putea fi primul oras din Europa, care va interzice in totalitate circulatia motocicletelor si a masinilor pe benzina sau diesel din 2030, ca parte a unui plan de imbunatatire a calitatii aerului din oras, scrie thedriven.io.

Proiectul va demara in 2020 cu interzicerea autoturismelor mai vechi de 15 ani.

In 2025 - ambarcatiunile de agrement care nu sunt electrice vor fi interzise in Amsterdam

Din 2022, in centrul orasului Amsterdam va fi interzis accesul autobuzelor si autocarelor cu combustie interna, iar din 2025 va fi interzis si cel al ambarcatiunilor de agrement pe benzina sau diesel, precum si a motocicletelor si motoretelor.

"Poluarea este de multe ori un ucigas tacut si este unul dintre cele mai mari pericole pentru sanatatea cetatenilor din Amsterdam", a declarat Sharon Dijksma, consilier responsabil de calitatea aerului din Amsterdam.

Interzicerea totala este o crestere a eforturilor deja depuse pentru a reduce efectul vehiculelor poluante asupra calitatii aerului.

Rabla 2019: tichetele sunt...
Citeste si: Rabla 2019: tichetele sunt aproape de epuizare

La fel ca multe alte orase europene, Amsterdamul are deja o "zona cu emisii scazute" care restrictioneaza circulatia camioanelor, autobuzelor si autocarelor si a motoretelor in centrul orasului.

"Misiunea mea este de a face din Amsterdam prima capitala din lume cu vehicule cu zero emisii pana in 2025, iar transportul electric este unul dintre raspunsurile la aceasta provocare", a spus Dijksma.

Exista o ingrijorare pentru ca cererea de vehicule electrice depaseste deja oferta.

Consilierul spune ca va incuraja locuitorii din Amsterdam sa faca trecerea la masini electrice, oferind un punct gratuit de incarcare pentru soferii care cumpara vehicule electrice.

Camera Deputatilor: Se...
Citeste si: Radarele sunt interzise in masinile care nu au inscrisurile Politiei

In 2030, aproximativ o treime din masini vor fi electrice. Dar vor fi si multi oameni care nu isi vor mai permite o masina.

Olanda este a doua tara din Europa in ceea ce priveste vehiculele electrice, vanzarile de masini electrice plug-in reprezentand 5,4% din totalul vanzarilor de autovehicule in 2018.

Sursa foto: By franz12 / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Olandezii trebuie sa scape de masinile diesel si benzina pana in 2030