Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) anunta, printr-un comunicat de presa, ca se pregateste sa organizeze la jumatatea lunii octombrie, in Piata Victoriei, un nou protest la care vor participa transportatori din toata tara, nemultumiti de modul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vrea sa modifice legea RCA.

"Nota de fundamentare elaborata de Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF pentru proiectul de lege ce urmareste modificarea legii RCA, reprezinta o sfidare la adresa tuturor asiguratilor din Romania si demonstreaza ca ASF este o alta institutie a Statului ce isi pierde total “directia”", se arata in comunicatul transmis de FORT.

"In fundamentare, ASF considera ca modificarile aduse legislatiei, la numai doi ani de la aplicare, vor avea zero impact social respectiv ca nu vor afecta financiar microintreprinderile si nici mediul de afaceri, in timp ce o mare parte din asiguratori pregatesc piata pentru majorari artificiale ale primelor RCA, bazandu-se, in mod evident, pe sprijinul venit din partea Comisiei Europene ce trateaza in continuare Romania doar ca o piata de desfacere in care marile corporatii sa faca profituri uriase", completeaza FORT.

Retail jobs

FORT sustine ca ASF a primit finantare europeana pentru un proiect pe care vrea sa il desfiinteze.

"Sectorul Asigurare-Reasigurare din ASF a solicitat finantare de la Comisia Europeana pentru doua proiecte de consultanta, finantare in valoare de peste trei sute de mii de euro, acordata de catre autoritatea europeana de profil - EIOPA, avand ca scop implementarea in Romania a celor mai bune practici de supraveghere la nivel european in contextul sistemului de supraveghere Solvabilitate 2, dar si a conceptului de “business conduct” si “consumer protection”", spune FORT.

FORT acuza ASF ca vrea sa desfiinteze Directia de Supraveghere a Regulilor de Conduita.

"Consultanta pentru directia de supraveghere a fost finalizata in anul 2018 fara a fi implementat insa nimic timp de un an de zile (exista recomandari si proceduri de lucru, ce insumeaza aproximativ o mie de pagini) in timp ce consultanta pentru Directia de Supraveghere a Regulilor de Conduita, este in curs (directie infiintata in anul 2018 cu scopul precis de a urmari comportamentul asiguratorilor in relatiile cu clientii, eventuale clauze abuzive in contracte, etc.). Anumite personaje din conducerea ASF doresc insa sa desfinteze aceasta directie, in mod contrar recomandarilor ce rezulta din procesul de consultanta", se arata in comunicat.

Citeste si:
Un asigurator a plătit în 2021 peste 1,1 mil. lei pentru o...
Cea mai mare despăgubire...

Reprezentantii FORT se intreaba "daca nu cumva se pregateste o crestere de tarife RCA si nu se doreste existenta unui control strict raportat conduitei in piata".

FORT sustine ca "la finele anului 2018, Consiliul Concurentei a sanctionat noua companii de asigurare si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) cu amenzi totale in valoare de aproximativ 53 milioane euro pentru incalcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei prin coordonarea comportamentelor pe piata in vederea majorarii tarifelor la asigurarile obligatorii de raspundere civila (RCA) insa ASF nu a luat nici o masura impotriva admistratorilor acestor societati".

FORT anunta, astfel, ca va protesta in Piata Victoriei, la mijlocul lunii octombrie.

"In raport cu toate aceste probleme si impotriva modificarilor legislative astfel justificate, in conditiile in care ASF demonstreaza ca se afla din nou pe directia gresita, FORT se pregateste sa organizeze la jumatatea lunii octombrie in Piata Victoriei un nou protest cu participarea transportatorilor din toata tara", anunta FORT.

Citeste si:
Protestul AUR s-a mutat în Piața Victoriei
Protestul AUR s-a mutat în...

Sursa foto: Facebook Fort-Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri