Continetul african, unul dintre cele mai slab dezvoltate de pe glob, are 54 de tari, insa, din pacate, majoritatea au un nivel scazut de trai. De aceea investitiile in industria auto, de-a lungul timpului, au fost foarte putine, realizate in doar 9 tari africane.

Egipt, Maroc si Africa de Sud sunt cele mai cautate tari de pe continent pentru investitii in industria auto. Este de remarcat, ca din cele 26 de branduri auto fabricate in Africa, jumatate dintre acestea (13 marci) sunt asamblate in Egipt.

Maroc

Marocul, care a devenit si patria Dacia-Renault, are trei branduri auto asamblate local. Unul dintre acesta este Laraki, care produce modele sport si yachturi. Fulgura, Borac (foto) si Epitome sunt denumirile modelelor sport Laraki.

Foto: wikipedia

Canam este un alt brand fabricat in Maroc, care a produs rulote, pentru ca in 1993 sa isi schimbe numele in Menara si sa construiasca autoturisme unice, in special replici.

Cel de-al treilea producator auto din Maroc este Somaca, detinut in prezent de Renault, care a cumparat fabrica de la Fiat in 2003. Fabrica are doua linii de productie unde sunt asamblate modelele Kangoo, Dacia Logan si Sandero, exportate in Franta si Spania. In 2012, a fost inaugurata o a doua fabrica in Tanger de catre Alianta Renault-Nissan (Renault Tanger Mediterranée).

Nigeria

IVM (Innoson Vehicle Manufacturing) este un producator de automobile si autobuze din Nigeria. Circa 70% dintre piese sunt produse local, in timp ce restul sosesc din Japonia, China si Germania. Cele mai cunoscute modele nigeriene sunt Fox, Umu si Uzo.

Africa de Sud

Trei producatori de masini si-au deschis unitati de productie in Africa de Sud. Unul dintre acestea este Perana, care in 2009 a lansat pe piata un model superb, denumit Perana Z-One.

Foto: wikipedia

Puma este un alt brand auto care a fabricat masini pe plan local, insa intr-un numar limitat, sub 2.000 de unitati.

Cel de-al treilea brand din Africa de Sud este Uri, care a produs vehicule mici de off-road, comandate in special de armata si politie.

Tunisia

Wallyscar este un producator de masini tunisian cu o productie de 600 de unitati pe an. Modele fabricate aici au ajuns in Panama, Franta, Spania, Qatar si Maroc. Tunisienii au fabricat masini impreuna cu Peugeot. Unul dintre modele este Wallyscar Izis, un mini SUV fara usi. In 2017, Wallyscar a lansat in productie un al doilea model la un pret de 12.600 euro, denumit Iris.

Foto: wikipedia

Uganda

Kiira este un producator de masini detinut de stat, fondat in 2014, care are in portofoliu modele sedan, SUV si vehicule pentru transportul local de persoane. Unul dintre cele mai frumoase modele fabricate de Uganda este Kiira EVS.

Foto: wikipedia

Egipt

Cu sapte companii auto care detin unitati de productie, Egiptul este cel mai mare poducator de automobile de pe continentul african. 13 branduri auto au modele asamblate in Egipt: BMW, Nissan, Hyundai, Volvo Trucks, Fuso, Mazda, Geely, General Motors, etc.

Egy-Tech Engineering este unul dintre brandurile auto locale, specializat in vehicule de oras cu trei roti. Micro si Maestro sunt numele a doua dintre acestea.

Foto: egy-tech.net

Cel mai mare grup auto de pe continentul african este Ghabbour Group din Egipt. Acesta are fabrici care produc modele Hyundai, Volvo, Fuso, Mazda, Geely, Baiaj Auto si Volvo Trucks.

Si modele Daewoo si Chery au fost fabricate in Egipt. Unul dintre modele este Chery Speranza.

Foto: wikipedia

Algeria

Algeria este cunoscuta pentru productia de camioane, autobuze si vehicule militare sub brandul SNVI, detinut de statul algerian in proportie de 100%.

Ghana

In Ghana, au fost asamblate vehiculele Kantanka care soseau sub forma de piese CKD (Complete Knock Down) de la o firma din China.

Kenia

Doua branduri auto au fost fabricate in Kenia: Mobius si Nyayo. Mobius este una dintre cele mai mari companii din Africa de Est, recunoscuta pentru SUV-urile sale. Brandul a fost infiintat in 2010 in Marea Britanie si inregistrata in 2011 in Kenya.

Sursa foto: wikipedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri