Soferii care incalca legea ar putea plati amenzi mai mari, dupa cresterea salariului minim

Soferii care incalca legea ar putea plati amenzi mai mari cu 50 la suta de anul viitor. Este, de fapt, o consecinta a iminentei majorari a salariului minim de la 1 ianuarie. Plafonarea punctului de amenda expira anul acesta, iar Guvernul nu a luat inca nicio masura in acest sens.

Acum, un punct de amenda este 145 de lei. Reprezinta 10 la suta din salariul minim brut din decembrie 2017. De atunci, amenzile nu au mai crescut, desi venitul minim a fost majorat de mai multe ori.

Guvernul vrea sa creasca salariul minim brut la 2.230 de lei. Punctul de amenda, care nu mai este plafonat din luna decembrie, va ajunge 223 lei. O crestere de 54 de procente. Cea mai mica amenda, de 2 puncte, devine 446 de lei, scrie Agerpres.

Premierul Ludovic Orban a anuntat un proiect de lege care va decupla cresterea salariului minim de cea a punctului de amenda. Nu a precizat insa cand se va aplica.

Consultatii fiscali sustin ca o crestere prea mare a punctului de amenda poate fi riscanta si pentru buget, din moment ce plata taxelor si impozitelor locale este conditionata de achitarea amenzilor.

Citeste si:
COVID-19: Amenzi de peste 1,3 milioane de lei în ultimele 24 de ore
COVID-19: Amenzi de peste 1,3...

Soferii oricum nu se grabesc sa plateasca amenzile de circulatie. In momentul plafonarii punctului de amenda, gradul de colectare nu depasea 40%, unul dintre cele mai mici din Europa.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri