Primele camere de supraveghere care detecteaza utilizarea telefonului la volan: ce tara a introdus sistemul

Camere cu functie de detectie a telefoanelor mobile utilizate in mod ilegal la volan, o tehnologie folosita ''in premiera la nivel mondial'', au fost lansate in statul australian Noul Wales de Sud, informeaza luni agentia DPA.

Noul Wales de Sud a activat duminica un sistem de detectie, bazat pe camere de inalta definitie, conceput pentru captarea imaginilor din interiorul autovehiculelor in vederea depistarii soferilor care utilizeaza in mod ilegal telefoane mobile in timp ce conduc, conform Agerpres.ro.

''Aceste camere vor viza utilizarea ilegala a telefonului mobil, oriunde si oricand", a anuntat luni Guvernul statului Noul Wales de Sud.

Un program pilot a fost testat de Guvern din ianuarie pana in iunie pe teritoriul statului, cel mai populat din Australia. In urma acestuia, s-a constatat ca atat camerele fixe cat si cele mobile functioneaza in mod fiabil in conditii reale. In timpul programului pilot, camerele au detectat peste 100.000 de soferi care au folosit in mod ilegal telefoanele in timp ce conduceau.

Sistemul opereaza atat ziua cat si noaptea si in orice conditii meteorologice.

Citeste si:
Primăria Craiova cumpără mii de camere ca să monitorizeze gunoiul...
Primăria Craiova cumpără mii...

In primele trei luni, vor fi trimise avertizari scrise, apoi vor fi aplicate amenzi incepand de la 344 de dolari australieni (226 dolari americani).

Soferii au dreptul sa utilizeze legal suporturi pentru telefonul mobil si sa initieze sau sa primeasca apeluri telefonice prin sistem bluetooth.

Cel putin 45 de camere portabile vor fi instalate pe teritoriul Noul Wales de Sud, inclusiv in capitala statului, Sydney.

Incepand din 2012 au avut loc 182 de accidente rutiere in care au fost implicati conducatori de autovehicule care au utilizat telefoane mobile tinute in maini. In urma acestor evenimente au rezultat 13 decese si 243 de raniti, conform datelor prezentate la 28 noiembrie de autoritatile guvernamentale din Noul Wales de Sud.

Citeste si:
Ce schimbari ale Codului Rutier aduce anul 2020
Ce schimbari ale Codului...

Sursa foto: bbernard / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri