Anvelopele all season sunt acum aproape la fel de performante precum anvelopele de iarna, daca vorbim despre bandurile premium. Nu uitati cand alegeti cauciucuri all season sa verificati daca au simbolul fulg de nea. Legislatia cere acest lucru si in plus releva performantele acestora pe zapada.

Avantaje anvelope all season:

  • buget redus: cel mai mare avantaj al utilizarii unui set de cauciucuri all season este faptul ca faceti o singura investitie, spre deosebire de utilizarea unor anvelope de iarna si de vara unde cheltuiti de doua ori mai mult. Bineinteles, daca aveti un singur set de anvelope, nu mai trebuie sa cumparati inca un set de jante.
  • comoditate: daca va cumparati cauciucuri all season scapati de a mai plati depozitarea si montarea lor.
  • performante: anvelopele all season inainteaza fara probleme pe gheata sau zapada.

Dezavantaje cauciucuri all season:

  • performante: in situatii in care trebuie sa franati rapid, anvelopele all season au nevoie de o distanta mai mare de franare comparativ cu pneurile de iarna. Cauciucurile vor frana bine pe asfalt uscat sau umed, insa daca este vorba de zapada sau gheata performantele sunt limitate.
  • uzura: avand in vedere ca anvelopele all season sunt folosite si vara cand sunt 40 de grade, dar si iarna cand sunt -10 grade, acestea se tocesc mai repede decat anvelopele de sezon.
  • greutatea vehiculului: anvelopele all season nu sunt recomandate masinilor mari si grele. Am spus mai sus, ele pot fi mai putin performante la franare in situatii limita.

Anvelopele acceptate in Romania cand afara este zapada trebuie sa prezinte pe suprafata lor simbolul M (mud-noroi) si S (snow-zapada), dar si elementul creasta de munte si fulg de nea.

Soferii care sunt prinsi fara anvelope corespunzatoare pe soselele cu zapada risca o amenda care porneste de la 1.305 lei si retinerea certificatului de inmatriculare, potrivit legislatiei care impune echiparea corespunzatoare pentru circulatia in conditii de iarna.

Schimbarea anvelopelor de iarna are un cost dictat mai mult de "pretentiile vulcanizarii" decat de dimensiunea rotilor sau de faptul ca ai jante de tabla sau aliaj. Preturile pot fi de doua ori mai mari in functie de zona in care se afla vulcanizarea. Ce preturi sunt practicate in Bucuresti aflati aici.

Image by Ulrike Mai from Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri