Procurorii DIICOT au efectuat opt perchezitii domiciliare in Bucuresti si Ilfov, in baza a trei mandate europene de ancheta emise de autoritatile franceze in cadrul unei operatiuni desfasurate simultan la nivelul a noua state din UE, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala, spalare a banilor, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri oficiale.

"In fapt s-a retinut ca, in perioada 2016 - 2018, a fost constituit un grup infractional organizat, care a actionat in ceea ce priveste falsificarea de documente si efectuarea altor manopere dolosive, pentru a evita plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) in cadrul unor importuri de autoturisme din Germania in Franta", informeaza un comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), scrie Agerpres.

In urma cercetarilor efectuate de autoritatile franceze a rezultat implicarea in aceasta activitate infractionala a mai multor persoane fizice si juridice aflate pe teritoriul Romaniei, care, impreuna cu ceilalti membrii ai grupului infractional, au creat un carusel, prin intermediul caruia au achizitionat mai multe autoturisme de lux, preponderent din Germania si livrate direct in Franta, desi scriptic treceau prin firme de tip fantoma situate in alte state, printre care si Romania.

Potrivit DIICOT, desi pe parcursul operatiunilor, TVA nu era platita, pe baza unor declaratii completate in fals se eluda plata acesteia catre bugetul statului francez. Prejudiciul estimat in cauza este de aproximativ 12 milioane de euro.

"Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate pe teritoriul Romaniei au fost identificate si ridicate mai multe bunuri de valoare (ceasuri si bijuterii), precum si suma de 17.500 euro", arata sursa citata.

Citeste si:
Companie americană, prinsă când arunca deșeuri medicale în groapa...
Companie americană, prinsă în...

La sediul DIICOT - Structura Centrala au fost conduse in vederea audierii cinci persoane.

Suportul financiar si logistic a fost asigurat de Eurojust.

Actiunea din Romania a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul Directiei de Investigatii Criminale din IGPR, precum si jandarmilor din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Citeste si:
COVID-19 | Evaziune fiscală cu produse sanitare şi echipamente...
COVID-19 | Evaziune fiscală...
Sursa foto: Krivosheev Vitaly / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Închiderea fabricilor auto europene a redus producția cu 1,5 MIL. vehicule
Setari Cookie-uri