8 din 10 romani sunt interesati de masini electrice

Aproximativ 80% dintre romani declara ca au o atitudine pozitiva cu privire la autovehiculele electrice, iar doua treimi dintre acestia mentioneaza ca atitudinea lor a devenit mai favorabila masinilor electrice in ultimii 3 ani, conform unui studiu realizat in 2019 de compania de cercetare de piata Ipsos.

La nivel global, conform aceluiasi studiu Ipsos, 61% dintre cei intervievati au o atitudine pozitiva fata de masinile electrice si aproape jumatate dintre acestia si-au imbunatatit perceptia in ultimii 3 ani. Tarile in care soferii s-au declarat cei mai entuziasti cu privire la masinile electrice sunt Portugalia (87%), Turcia (84%) si Grecia (83%). La capatul opus al clasamentului, cu o atitudine mai rezervata, se situeaza Luxemburg (25%), Belgia (40%) si Germania (43%).

Atitudinea pozitiva, la nivel declarativ, este vizibila si atunci cand vine vorba de intentia de achizitie: 42% dintre romanii care au raspuns la studiu au declarat ca urmatoarea lor masina va fi cel mai probabil un autovehicul electric.

In contextul cresterii notorietatii problemelor legate de poluare si calitatea aerului, principalele motive pentru care soferii ar fi dispusi sa achizitioneze o masina electrica sunt legate de reducerea poluarii (emisii de carbon (CO2) sau oxizi de azot (NOx)), dar si de reducerea costului cu combustibilul. Reducerea noxelor (oxizi de azot) in urma achizitiei unei masini electrice a fost mentionata in special de respondentii din Romania (61%, comparativ cu media globala - 43%).

Pretul de achizitie ramane insa principala bariera atunci cand vine vorba de cumpararea unei masini electrice, atat la nivel global (61%), dar mai ales in Romania (75%). In topul barierelor de achizitie, soferii romani mentioneaza si numarul limitat al statiilor de incarcare cat si autonomia redusa a autovehiculelor electrice.

Citeste si:
Șoferii folosesc mașina la fel de des iarna precum în restul anului
Șoferii folosesc mașina la...

Studiul mai arata ca soferii si-ar dori mai multe statii publice de incarcare. In Romania, 9 din 10 persoane au declarat ca numarul limitat al statiilor de incarcare in spatii publice constituie un impediment in achizitia autovehiculelor electrice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri